Boris Bučan

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
hrvatski likovni umjetnik, slikar i grafički dizajner
Rođen je 15. ožujka 1947. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani 1967. godine. Studij slikarstva nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1972. godine.
Na domaćoj likovnoj sceni javlja se krajem 70-ih godina izvodeći intervencije u prostoru grada. Boji pločnik u plavo u Varšavskoj ulici u Zagrebu te izlazi u prostor dvorišta iza Galerije Studentskog centra sa radom nazvanim Pikturalna petlja koji je radio s Josipom Stošićem 1969. godine.
Bućan je do sada imao više od sedamdeset samostalnih izložbi te više od 160 kolektivnih izložbi od kojih su najpoznatije Venecijanski bijenale 1984. godine na kojem je predstavljao SFRJ, Bijenale u Sao Paolu 1989., te Trijenale u Milanu 1992. godine. Izuzetno je cijenjen u zemlji i u inozemstvu zbog svog osebujnog pristupa u oblikovanju plakata. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu. Posljednjih godina okreće se sve više slikarstvu.

Krivotvorina umjetničke slike Borisa Bučana
„Žar ptica“

tehnika: ulje na platnu
dimenzije: 100 x 140 cm
MP 2731
Na zelenoj podlozi grubih reljefnih premaza jakom zelenom bojom nalazi se lik crne ptice sa ženskim nogama u crvenim potpeticama.
Sâm Boris Bučan izjavio je kako su podloga, odnosno nanos zelene boje, i potpis na predmetnoj slici njegov rad, i jedno je od sedam djela iz njegovog ciklusa „Trava“.
No, krivotvoritelj je na njoj naknadno naslikao pticu prema uzoru na Bučanov slikarski ciklus „Žar ptica“. Bučan je izjavio kako je taj ciklus naslikan isključivo na papiru i to dimenzija 200 x 200 cm, nikada uljem na platnu.