Izložba "25 godina od Krvavog Uskrsa '91." 29.3.-15.4.2016.

Slika /muzej/izlozbe/2016/Krvavi Uskrs/plakat_krvavi uskrs.jpg

Foto: MUP

U Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu je 29. ožujka otvorena izložba povodom obljetnice Krvavog Uskrsa na Plitvicama 1991. Muzej policije je i ove godine otvorio svoja vrata svim posjetiteljima kojima je priredio znakovitu i simboličnu izložbu.

Svim prisutnima riječi dobrodošlice i zahvale uputio je voditelj Muzeja, Željko Jamičić te upoznao uzvanike i goste s postavom izložbe. U ime ministra unutarnjih poslova izložbu je otvorio zamjenik ministra Davor Blažević.

Posebno se zahvalio izlagačima na izložbi te svim pripadnicima hrvatske policije koji od samih početaka čine srž hrvatske domovine. - Njihova snaga, odvažnost i neustrašivost utkani su u povijest hrvatskog naroda, a današnje generacije imaju težak i nimalo zahvalan zadatak. Suočiti se s izazovima koje nam nosi sutra te zadržati čast struke - strpljivo i jedinstveno živjeti Hrvatsku - s ovim riječima je zamjenik Blažević proglasio izložbu otvorenom.

Voditelj Muzeja policije prisjetio se redarstvenika Josipa Jovića i njegove majke Marije, koja je prošle godine preminula. Osim prisjećanja na događanja '91. godine, napomenuo je kako u budućnosti želi obilježiti akciju Zelena tabla male bare, prvo osvajanje vojarne u Pločama gdje su pripadnici garde i policije osvojili prvu vojarnu otkud se kasnije oružje transportiralo na druga bojišta.

U predvorju MUP-a u znak sjećanja na prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića izložene su fotografije i prikaz ratnih zbivanja Animirani zemljovid – Domovinski rat Hrvatskog povijesnog muzeja.

Tijekom trajanja izložbe koja je bila otvorena do 15. travnja 2016., posjetitelji su mogli uživati u likovnim radovima umirovljenih i aktivnih djelatnika Ministarstva Hilde Radovanović, Blanke Klemar-Prše i Stjepana Harjača.

Polaznica policijske škole Josipa Jovića, Tea Vala pročitala je kratki životopis prvog poginulog redarstvenika prisjetivši se njegove velike žrtve koje je Josip Jović učinio za hrvatsku državu.

Na otvorenju izložbe "25 godina od Krvavog Uskrsa '91." sudjelovala je i glazbena škola Pavla Markovca gdje su učenici Mislav Pečnik, Lucija Štivčević i Antonio Kolovrat, koji su kao trio državni prvaci, izveli skladbe Gabriela Fauréa „Suite Dolly“ i Maxima Diega Pujola „Tangondó“.


O Akciji Plitvice

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1, koja je spajala sjever i jug zemlje. U akciji, izvedenoj u dva dijela, sudjelovala je Jedinica za posebne namjene Rakitje i Antiteroristička jedinica Lučko, koja je kao prethodnica zauzela Koranski most i osigurala ulazak policijskih snaga u Nacionalni park.

U ranim jutarnjim satima jake snage MUP-a krenule su glavnom prometnicom prema Hotelu Jezero. No, kolonu vozila hrvatske policije iz zasjede su napali pobunjenici. Sukob je trajao nekoliko sati, a otpor neprijatelja, dubok snijeg i gusta magla otežavali su proboj naših policajaca. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje, a devet policajaca je ranjeno. Pobunjenici su zapucali na Jovića iz pošte. Iako je nosio pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela.

Uz sam trud medicinske ekipe, Josip je preminuo prije dolaska u bolnicu. Josip Jović prva je žrtva Domovinskog rata i prvi poginuli redarstvenik koji je dao život u borbi za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Taj događaj u novijoj hrvatskoj povijesti ostao je zabilježen kao „Krvavi Uskrs 1991“.


O Josipu Joviću

Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. godine u Aržanu kod Imotskog. Školu je završio u rodnom mjestu, a u kolovozu 1990. godine priključio se Jedinici za posebne namjene MUP-a RH “Rakitje”. Prije Akcije “Plitvice” s tom jedinicom je bio na bojištima u Pakracu i Petrinji. Na Uskrs 31. ožujka 1991. godine ranjen je u Akciji Plitvice s kobnim ishodom. Pokopan je uz sve vojne počasti na groblju u Aržanu. Posmrtno je promaknut u čin bojnika, a odlikovan je mnogim visokim državnim odličjima. Ime Josipa Jovića danas nosi Policijska škola, policijski brod i Osnovna škola u Aržanu.