Izložba „Ljepota lažnog sjaja“

 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:

U prostorijama sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu je povodom Dana policije, koji se obilježava 29. rujna, otvorena izložba krivotvorenih umjetnina iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije.
Izložbu pod nazivom   „Ljepota lažnog sjaja“   čini pedesetak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan. Tu su i tri krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i jedna Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvoreni su radovi Salvadora Dalija i Pierre-Augustea Renoira.

Na današnjem otvorenju, svim prisutnima riječi dobrodošlice i zahvale uputio je voditelj Muzeja policije, Željko Jamičić, a kazao je i nekoliko riječi o samoj izložbi.
„Ideju za izložbu dobio sam prije jedno 15-ak godina kada sam pročitao u novinama da je talijanska policija pripremila putujuću izložbu krivotvorenih radova. I to mi je dalo ideju da počnemo stvarati takvu zbirku“, otkrio je voditelj Muzeja Željko Jamičić i dodao kako je sustavno prikupljanje krivotvorina započelo 2009. godine kada se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Izložbu je otvorio pomoćnik ministra kulture i načelnik Uprave za zaštitu kulturne baštine, Davor Trupković. Svečanom otvorenju prisustvovali su i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Mišo Faletar, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije, dr. Dean Savić, te povjesničarka umjetnosti Iva Kӧrbler koji su se nazočnima obratili prigodnim riječima.
Postavljanjem ove zbirke, prije svega želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca, ali i s druge strane ponuditi jedan edukativni pristup koji će potencijalnim kupcima ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i poučiti ih jednostavnim savjetima na nužan oprez pri kupnji.
Izložba je bila medijski vrlo dobro popraćena zbog toga što se o ovoj temi prvi puta javno govori u Hrvatskoj. Posjetili su je mnogobrojni galeristi i muzealci, restauratori umjetnina i studenti ALU. Posjetitelji su u najvećem broju  bili iz Zagreba, ali su zbog izložbe dolazili i iz raznih gradova Hrvatske, pa čak i iz inozemstva (Slovenija, Velika Britanija, SAD). U u velikoj većini to su bili pojedinačni posjetitelji  Izložbu je ukupno posjetilo oko tisuću posjetitelja.

Kao prateći sadržaji izložbe organizirana su javna predavanja kojima su se dodatno osvijetlili pojmove i tematika izložbe:

 1. Željko Krznarić: „ Operativna akcija „Art“ – načini otkrivanja krivotvorina“, 30.9.2016.
 2. dr. sc. Jana Žiljak Vujić: „Sustavno praćenje i razlučivanje umjetničkih slika kroz vizualni i infracrveni spektar“
 3. Dijana Nazor: Rezultati istraživanja umjetničke slike starog majstora, modernih i suvremenih umjetnika infracrvenim postupkom“ - oba izlaganja su bila 4.10.2016.
 4. Damir Sokić „nevidljivo u umjetničkom djelu“, 10.10.2016.
 5. Zdravko Mihočinec i Nikola Albaneže: „Hrvatsko tržište umjetnina u posljednjih deset godina – iskustva tržišta umjetnina kroz javne aukcije“, 11.10.2016.
 6. Iva Körbler: „Recentni izazovi valorizacije autentičnosti djela na hrvatskom tržištu umjetnina“, 19.10.2016.


Od filmskih sadržaja prikazivana su dva filma:

1. „The Forger“ (Krivotvoritelj), igrani film, 1sat i 32 min, gl. uloga John Travolta, Christopher Plummer, režija Philip Martin, 2015. F
Film o krivotvoriteljima, ocu i sinu, koji krivotvore i ukradu izvorno Monetovo djelo.
 
2. „Art and Crafts“, dokumentarni film o životu i radu američkog krivotvoritelja Marka Landisa koji je poklonio svoje krivotvorine 46 američkih muzeja i galerija u 20 američkih država. Film je prikazan na ZagreDoxu 2015. Za prikazivanje filma dobili smo suglasnost izdavača.
Događanje:
Slikar-amater Ivica Vlašić iz Velike Gorice prikazao je crtanje slike po predlošku Celestina Medovića u nedjelju 9.10.2016.
Pokloni posjetiteljima:
S obzirom da su na izložbi bile izlagane krivotvorine radova nastalih prema motivima hrvatskih slikara željelo se omogućiti ponekim posjetiteljima da pogledaju i izvorne radove naših autora.   Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej Mimara te Moderna galerija darovali su (5x20=10, 5x10=50 ulaznica ukupno) besplatne ulaznice koje smo podijelili posjetiteljima naše izložbe.

Zanimljivi gosti:

 • Izložbu je posjetio australski slikar hrvatskog porijekla Charles Billich jer je na izložbi   izložen jedan krivotvoren rad potpisan njegovim imenom pod nazivom „Akt žene s violinom“ .
 • Najveći broj izložaka pripada krivotvorinama radova nastalih prema motivima Ede Murtića. Slikareva supruga gđa Goranka Murtć posjetila je izložbu i organizirala da se za usporedbu s krivotvorenim radovima izloži jedno izvorno djelo Ede Murtća posljednjeg tjedna održavanja izložbe.
 • Iz Ljubljane su došla dva muzejska kustosa i sudski vještaci za likovnu umjetnost.
 • Doc. art. Sagita Mirjam Sunara s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu posjetila je izložbu u namjeri da se s njom upozna i da razmotri mogućnost njenog postavljanja u prikladnom prostoru u Splitu
 • Posjet izložbi organizirao je Klub liječenih alkoholičara Psihijatrijske bolnice „Vrapče“, a nakon posjeta uputili su posebno pismo zahvale zbog vodstva i prijema njihovih članov