„Vozačku i prometnu, molim!" - Koprivnica, 2010.

U Muzeju grada Koprivnice, 28. travnja 2010. godine otvorena je treća po redu izložba Muzeja policije, koja pod identičnim nazivom „Vozačku i prometnu, molim!“, podsjeća na aktualne prilike policijske prometne tehnike i prometne kulture, no ovog puta s naglaskom na koprivnički kraj.

Na otvorenju izložbe, u nazočnosti novinara, gostiju i znatiželjnika, prisutnima se obratila ravnateljica Muzeja grada Koprivnice Draženka Jalšić Ernečić, rekavši kako se ova izložba uklapa u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja,  čija je tema ove godine „Muzej i društveni sklad“.

O postavu izložbe, njezinu značenju i zanimljivostima vezanim uz izloške govorio je Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije. Prema njegovim riječima, oku javnosti bilo je izloženo osamdesetak izložaka među kojima neki po prvi puta. Kao autor izložbe, gospodin Jamičić zahvalio je Muzeju grada Koprivnice na susretljivosti u organizaciji izložbe i izrazio nadu u nastavak suradnje u budućnosti, potanko upoznavši nazočne o stručnoj koncepciji izložbe.

Dragutin Vurnek, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, otvarajući izložbu, istaknuo je kako je izložba prinos podizanju razine prometne kulture i smanjenju broju stradalih sudionika u prometu, ali i mogućnost da se građani izbliza upoznaju s represivnim i preventivnim radom prometne policije te zajedničkim djelovanjem policije i društvene zajednice. Posebnu draž otvorenju izložbe dala je skupina raspjevanih djevojčica i dječaka Dječjeg vrtića Ivančica iz skupine Pužići koja su pjevala i recitirala pjesmice o opasnostima koje vrebaju na cestama i gradskim ulicama.


Najstarija vozačka dozvola

No, ono što zasigurno znamo i što je najzanimljivije jest činjenica kako najstarija vozačka dozvola, za koju imamo podatke, dolazi iz Ludbrega a vlasnik pradjedove vozačke iz 1908. godine je njegov istoimenjak, praunuk g. Antun Gal. Vozačku dozvolu na ime Antuna Gala, je 21. srpnja 1908. izdala Carska kraljevska policijska uprava grada Beča. Gal je 40 – dnevno školovanje za vozača završio u Beču, zahvaljujući grofu Dionizu Draškoviću koji mu je to i omogućio, te tako postao njegovim osobnim vozačem. Galova vozačka nije jedina vozačka dozvola iz tog doba a potvrđuje to i broj 2356, kojom se Antunu Galu odobrava samostalno upravljanje motornim vozilom. Danas živući Antun Gal, vozačku je naslijedio od svoga oca koji mu je istu povjerio na čuvanje, a već godinama odolijeva brojnim ponudama otkupa. To neprocjenjivo obiteljsko blago, Antun će predati na čuvanje u ruke svome sinu, pa stoga vjerujemo da će još jedan od rariteta povijesti ostati sačuvan u ponosnim rukama obitelji Gal.


Niz popratnih događanja

Izložbu je uz zanimljive eksponate pratio i niz događanja. Tako su 05. svibnja djelatnici prometne policije PU koprivničko-križevačke predstavili projekt „Prometna preventiva u OŠ“, dok je veliko zanimanje pobudila vožnja oldtimer vozila, održana na glavnom gradskom trgu u Koprivnici 09. svibnja. U sklopu izložbe djeca dječjeg vrtića Ivančica izložila su svoje uratke. Bili su tu i radovi izrađeni na prometnim radionicama u OŠ „Đuro Ester“. Potom su 11. svibnja izložene zaštitne biciklističke kacige izrađene od kaširanog papira i privjesci u obliku prometnih znakova koji su izrađene od das-mase. Sve izložene radove izradili su učenici petih razreda sa svojim roditeljima. Uz navedeno, važno je napomenuti kako je izložba obuhvatila i kulturološku tradiciju koprivničkog kraja, pa su se sukladno činjenici da je Koprivnica puna bicikala i biciklističkih staza, 14. svibnja pred gradskim Muzejom predstavili članovi Old timer kluba „Biciklin“ s biciklima iz prošlosti, upoznajući posjetitelje s čarima biciklina. Za Međunarodni dan muzeja 18. svibnja, u koprivničkom su muzeju predstavljeni i radovi djece s posebnim potrebama iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ koja su svojim uratcima pokazali svoje viđenje prometa te kako bi se on trebao nasigurnije odvijati. Osim brojnih edukacija za najmlađe u sklopu izložbe je 21. svibnja održana i zajednička edukacija Prometne policije PU koprivničko-križevačke i HAK-a pod nazivom „Motoristi u prpmetu“, s naglaskom na sigurno upravljanje mopedima i motociklima. Kako nam je rekla naša kolegica Ivanka Vusić, izložbu su posjetili građani, djeca iz dječjih vrtića, osnovno i srednjoškolci s područja koprivničke županije, te istaknula kako su se izložbi s velikom radošću odazvali članovi romske Udruge „Korak po korak“ te s oduševljenjem razgledali izložbu. Ovo je, kako sami kažu, prvi puta da je Udruga „Korak po korak“ uopće pozvana da posjeti neko od kulturnih događanja, s čime su bili ugodno iznenađeni te se rado odazvali posjetu izložbe. 


Kad trijezan vidi duplo

Niz zanimljivih izložaka, te brojna događanja, plijenila su pažnju kako najmlađih tako i građana koji su s nekima od izložaka imali priliku biti u direktnom kontaku te otkriti njihovu pravu namjenu. Posebno zanimljivo bilo je posjetiteljima, vozačima automobila i motocikala koji svakodnevno sudjeluju u prometu. Naime, kako većina njih „nije“ vozila u alkohloiziranom stanju, imali su priliku isprobati tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju opijenost alkoholom. Nakon kraće ali i uvjerljive upotrebe istih, većina se uvjerila kako se vožnja u alkoholiziranom stanju ne isplati, jer naočale vjerno dočaravaju način percepcije alkoholiziranih vozača. Osim zanimljivih naočala, na izložbi je izloženo pet policijskih odora iz različitih vremena rada policije koje svjedoče o izmjenama odora kroz godine.


Iz knjige dojmova

Kako svaka izložba ima svoju knjigu dojmova, tako su u nju građani upisali niz zapažanja o našoj izložbi. Mira iz „Old timer kluba Bjelovar“ upisala je da policija treba češće na ovakav način građanima približavati svoj rad, osobito onima koji su svakodnevno u prometu kao i svima ostalima. Takvim pristupom se bolje poznajemo a samim time i bolje razumijemo. Svoje je dojmove upisao i Josip iz Čakovca, koji kaže da ovakvo što nikad nije vidio. Ovo je presedan za našu policiju. Muzej policije je iznenadio sve nazočne, prikazujući razvoj milicijskog života od Jugoslavije do danas. Građani Koprivnice, izložbu su mogli razgledati od 28. travnja do 28. svibnja 2010. godine.