„Umjetnost je i u meni i u tebi“, 2010.

U Muzeju policije u sjedištu MUP-a RH otvorena je 24. svibnja 2010. godine izložba učeničkih likovnih radova u sklopu projekta „Umjetnost je i u meni i u tebi“. Bilo je izloženo više od 300 radova korisnika „Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb“, izrađenih na kreativnim radionicama Udruge za kreativni socijalni rad, koja je zajedno s Muzejom policije i postavila ovu izložbu.

Mnogobrojnim posjetiteljima, kao i štićenicima Doma, prigodnim su se riječima povodom otvaranja izložbe obratili Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije, Danijela Đurak, socijalna radnica, predstavnica Udruge za kreativni socijalni rad i savjetnik ministra dr. Josip Mihaljević.

Voditelj Muzeja policije Željko Jamčič rekao je kako je radove štićenika vidio još prošle godine u Školskom muzeju. Izložba u Muzeju policije prava je prilika jer je veći prostor te je postojala mogućnost izlaganja većeg broja radova. - Prikladan je i ovogodišnji slogan Dana muzeja: „Muzeji za društveni sklad“. Pod tim sloganom nastoji se promicati razumijevanje, tolerancija, uklanjanje granica te njegovanje povjerenja između različitih društvenih skupina. Stoga je ovo jedan od načina uspostave većeg povjerenja i razumijevanja između policije i djece, štićenika Doma za odgoj djece i mladeži - kazao je Jamičić.

Pojasnivši naslov projekta „Umjetnost je i u meni i u tebi“, predstavnica Udruge za kreativni socijalni rad, Danijela Đurak, rekla je kako svatko od nas nosi umjetnost u sebi na svoj način. To svakako treba potaknuti da iziđe iz osobe kao kreacija. Projekt je zaživio upravo na inicijativu samih korisnika Doma i to drugu godinu za redom. Stoga smo ponosni da više od 300 radova, koje je na radionicama od jeseni 2009. do travnja 2010. izradilo 115 korisnika, možemo izložiti u Muzeju policije - poručila je Đurak.

U nadahnutom govoru okupljenim štićenicima i uzvanicima u ime MUP-a RH obratio se dr. Josip Mihaljević, savjetnik ministra, koji je i otvorio izložbu. Djeci je poručio kako su ona naša budućnost. Biblijski se osvrnuo na čovjeka kao jednakog pred jednakima istovremeno podsjećajući na Povelju o pravima čovjeka i pravima djece UN-a, gdje bi svi trebali biti jednaki i trebali imati jednake šanse. Poznajući problematiku s kojom se susreću djeca, autori izložbe, Mihaljević im je poručio kako svi nemaju jednake šanse na početku te istaknuo kako se to svakako može poboljšati. Posebice su poremećaji u ponašanju lako popravljivi.  - Vašim ste radovima iskazali svoju kreativnost na ispravan način. Ja sam to shvatio kao poruku svima nama, poruku za razumijevanje i pomoć. Vašim ste vrijednim rukama kroz ove radove pokazali puno više uloženog truda od vaših vršnjaka  i pokazali ste da možete - kazao je Mihaljević.

Napomenimo i to kako su na radionicama korištene tehnike slikanja na platnu akrilnim bojama, slikanja na tekstilu, oblikovanju gline i predmeta od žice i drveta pa sve do restauriranja starog drvenog namještaja. Radionice su vodile akademska slikarica Nina Bešlić, dipl. dizajnerica Jasmina Kosanović i keramičarka Pamela Ivanković. Mnogobrojni građani, djeca i mladi izložbu su razgledali od 24. svibnja do 4. lipnja 2010. u sjedištu MUP-a RH, Savska 39.