„Prolistaj – pročitaj – pogledaj – razmisli“, 2010.

 
Prikazom kratkog dokumentarnog filma „Krvavi Uskrs na Plitvicama“, točno u podne u predvorju Ministarstva unutarnjih poslova, 23. ožujka 2010. godine otvorena je izložba „Prolistaj – pročitaj – pogledaj – razmisli“. Izložbu knjiga i publikacija otvorio je savjetnik ministra unutarnjih poslova doktor Josip Mihaljević.

Muzej policije izložbu je postavio u povodu događaja na Plitvicama 1991. godine poznatim pod nazivom: krvavi Uskrs '91. Taj 31. ožujak bio je koban za hrvatskog policajca, 22-godišnjeg Josipa Jovića, prvu žrtvu Domovinskog rata. 

- Da se spomen na krvavi Uskrs i žrtve ne zaborave, a mi podsjetimo na dane stvaranja mlade hrvatske države, postavili smo izložbu knjiga i publikacija iz svog knjižnog fonda sa šezdesetak naslova na temu Domovinskog rata – rekao je voditelj Muzeja policije Željko Jamičić.

Savjetnik ministra Josip Mihaljević govorio je o značaju tog datuma u hrvatskoj suvremenoj povijesti i naglasio važnost da se sazna istina o Domovinskom ratu.

- Ako ne znamo kuda idemo, ne znamo ni kuda ćemo stići – zaključio je savjetnik Mihaljević. Izložena građa podijeljena je na nekoliko cjelina koje čine knjige u kojima se spominje događaj na Plitvicama, zatim na građu koja obrađuje ratne događaje u zapadnoj i istočnoj Slavoniji te južnoj Hrvatskoj i na ostale publikacije s temama iz Domovinskog rata.

Pisanu dokumentaciju na izložbi potkrjepljuje projekcija televizijskih reportaža iz različitih izvora snimljenih uoči i nakon plitvičkog događaja. Voditelj Muzeja Jamičić pozvao je prilikom otvorenja posjetitelje da prolistaju i pročitaju dijelove izloženih publikacija te pogledaju reportaže čija će dokumentiranost i autentičnost zasigurno potaknuti na razmišljanje o veličini, zanosu i domoljublju hrvatske mladosti u redovima hrvatske policije koja je prva stala u obranu Hrvatske od srpske agresije.

Što se to i kako dogodilo na Plitvicama 1991. godine došli su vidjeti slovački i njemački časnici za vezu u Republici Hrvatskoj, predstavnici Ministarstva kulture i zaposlenici nekoliko zagrebačkih muzeja.

Izložba je bila postavljena u sjedištu MUP-a, Savska cesta 39, od 23. ožujka do 2. travnja, 2010. godine.