Izložba „Umjetnost je i u tebi i u meni“

Slika /muzej/izlozbe/godina2011/umjetnost07.jpg

U Muzeju policije od 17. do 21. svibnja 2011. godine, održana je izložba učeničkih radova pod nazivom „Umjetnost je i u tebi i u meni“. Projekt pod istim nazivom provodio se u grupama korisnika Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb (Odjel intenzivnog tretmana, Odjel dijagnostike, prihvata i tretmana)  Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu i među odgajanicima Odgojnog zavoda Turopolje.


Kreativnost izgrađuje samopoštovanje

Govoreći o značaju projekta na otvorenju izložbe, voditeljica projekta dipl. soc. radnica Danijela Đurak, u kreativnim radionicama je sudjelovalo143 korisnika domova. Cilj projekta je poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u kreativnim radionicama kroz stjecanje novih znanja i vještina koje djeluju na razvoj pozitivnih potencijala, izgradnju samopoštovanja i pozitivne slike o sebi, kazala je Đurak. Prigodnim riječima okupljenima se obratila prof. likovne kulture Mirjana Tomašević-Dančević iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te istaknula važnost kreativnog rada i ovakvog načina izražavanja kroz likovne radionice. Izložbu je otvorio voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, te rekao kako je ovo drugi puta da se radovi proizašli iz projekta „Umjetnost je i u meni i u tebi“ izlažu u Muzeju policije. Nakon samog otovorenja, trojica korisnika programa iz turopoljskog zavoda, izvela su dvije poznate skladbe uz gitaru, te samim time uveličali otvorenje izložbe.


Likovna radionica

Tijekom izložbe održana je i likovna radionica, pod vodstvom likovnih pedagoga Centra za kreativni socijalni rad, u subotu 21. svibnja 2011. godine, na kojoj su sudjelovala djeca Osnovne škole „Dr. Vinko Žganec“. Kroz zajednički rad s akrilnim bojama, vođena likovnim pedagogom, djeca su svoje emocije prenijela na papir te tako načinila rad impozantnih dimenzija, živih boja, koji je do kraja izložbe bio izložen s ostalim izlošcima.


Talijanska delegacija zaklade „Rehobot“ posjetila izložbu

U ime biskupa Caritasa Mantove, mons. Roberta Bustia, delegacija sastavljena od župnika iz Monzambana, velečasnog Luigi Milania, i grupe od pet volontera iz Caritasa Monzambano, bila je u posjetu Zagrebu od 22. do 25. svibnja 2011. Posjet je predvodila i organizirala Zaklada Rehobot, odgovorna za projekte Caritasa Mantove u Hrvatskoj. Zakladu Rehobot je predstavljala direktorica, Antonietta Petrosino i dvije suradnice, Nataša Margetić i Marija Kozljan. Do sada su Zaklada Rehobot i druge Caritas iz Italije, među kojima i Caritas iz Mantove, realizirale više projekata za Odgojni zavod Turopolje, te je tako izložba u Muzeju policije, „Umjetnost je i u meni i u tebi“, na kojoj su predstavljeni radovi štićenika Turopolja, bila neizostavni dio posjeta delegacije.


Posjetitelji razgledali 319 radova

Na izložbi je izloženo 37 slika, 110 crteža, 81 keramički rad te 91 rad drugih materijala, dakle ukupno 319 radova različitog kreativnog izražaja. Voditeljice radionica bile su: ak. slikarica Nina Bešlić, prof. likovne kulture Iva Matija Bitanga, prof. likovne kulture Ana Kadoić, ak. slikarica- diz. keramike  Marina Marić te keramičarka Pamela Ivanković. Projekt su financirali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.