Hrvatska policija u mirovnim misijama

Slika /topvijesti/2011/Rujan/naslovnaDSC_3798 .jpg

 

Povodom Dana policije u Ministarstvu unutarnjih poslova, Savska cesta 39, od 27.9. – 16.10.2011. bila je postavljena izložba Muzeja policije pod nazivom Hrvatska policija u mirovnim misijama, kojom je, uz ostali predviđen program, obilježen ovogodišnji Dan policije. Otvorenju izložbe su, pored predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova,  nazočili i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske na čelu s državnim tajnikom Pjerom Šimunovićem.   

 

Više od 250 izložaka

Posjetiteljima izložbe se na otvorenju, obratio Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije, istaknuvši pritom ovogodišnje obilježavanje deset godina rada Muzeja policije. „Ovo je jedna od naših ovogodišnjih izložbi, a sa svojim izložbama ove smo godine gostovali u  gradskim muzejima Siska i Virovitice. Kako se ove godine navršava dvadeset godina od početka Domovinskog rata, ovom izložbom želimo pokazati napredak hrvatske policije na profesionalnom i stručnom planu, istaknuvši kako je Hrvatska od primateljice pomoći u stvaranju mira postala zemlja koja sa svojim vojnim i policijskim snagama, djelujući u misijama Ujedinjenih naroda i Europske unije u svijetu, sudjeluje u stvaranju i uspostavi mira u drugim zemljama“, kazao je Jamičić.


Prikupljeno 2.700 fotografija

Za izložbu je prikupljeno 2.700 fotografija od kojih je manji dio prikazan u dvodimenzionalnom formatu, a ostatak u digitalnom formatu. Fotografije prikazuju svakodnevicu kolegica i kolega, svečane trenutke života u misijama u Afganistanu, Cipru, Haitiju, Istočnom Timoru, Jordanu i Kosovu sve do uobičajenih isječaka iz života stanovnika zemalja u kojima djeluju misije. Sakupljači policijskog znakovlja ovom izložbom došli su na svoje jer izložba prikazuje znakovlje stranih policija koje su naši kolege prikupili boravkom u misijama.


Trenutno su u misijama 24 policajca

Ravnatelj Uprave za Europske integracije i međunarodne odnose g. Filip Dragović, osvrnuo se na  razdoblje unazad jedanaest godina kada je počelo  upućivanje policijskih službenika u misije OESS-a na Kosovo i u Gruziju. Kasnije se nastavilo upućivanjem u misije UN-a na Cipru, Kosovu, Istočnom Timoru te misiji ISAF/NATO u Afganistanu pa sve do danas i pritom dobivamo pohvale za rad naših službenika. Zbog njihova dobrog rada pristižu zamolbe za nominacijom naših policijskih službenika na visoko pozicionirana rukovoditeljska mjesta u misijama, što ukazuje na njihovu visoku razinu stručnosti i zalaganja. Dragović je također istaknuo kako su kvalitetu i stručnost hrvatskog policajca i vojnika u mirovnoj misiji prepoznalo Glavno tajništvo UN-a, imenovavši Republiku Hrvatsku u UN-ovu Komisiju za izgradnju mira.

Trenutno u misijama imamo 24 policijska službenika: četrnaest policijskih službenika u misijama UN-a (četvoro na Cipru, petoro na Istočnom Timoru i petoro na Haitiju), šestoro policijskih službenika u misijama Europske Unije (četvoro na Kosovu i dvoje u Afganistanu) te četvoro policijska službenika u misiji NTM-A u Afganistanu. Ponukani stečenim pozitivnim iskustvom u međunarodnim misijama i željom za što boljom pripremom naših budućih sudionika u međunarodnim mirovnim misijama, odlučili smo se na organizaciju i provedbu tečaja za obuku policijskih službenika u mirovnim misijama UN-a  ”UNPOC – CROATIA” koji se dosljedno provodi od 2006. godine do danas, rekao je Dragović te potom izložbu proglasio otvorenom.


Osobna iskustva – svjedočanstva vremena

Uz fotografije, medalje kojima su odlikovani, policijsko znakovlje i odore stranih policija, na izložbi su se mogla pročitati i osobna svjedočanstva naših misionara. Pod naslovom Neprocjenjivo iskustvo, Sebastijan Ladović je opisao svoje doživljaje s Cipra dok je Damir Pišković koji se sada nalazi u misiji na Cipru za svoje svjedočanstvo odabrao naslov Templari novog doba. Zanimljiv sadržaj krije se i pod naslovom Pod kopitom konja, koje je u svoje afganistansko iskustvo sažeo Dean Savić, dok o redukcijama struje i vode u tekstu Moje kosovsko iskustvo piše Lidija Werhas. Vinko Lukšić svoje je svjedočanstvo nazvao Timor Lorosae, a Katarina Domitrović, kroz dva naslova Željeli su naš linč i Nisu htjeli raditi sa mnom jasno opisuje teške situacije na Kosovu, pa sve do uporabe vatrenog oružja nakon napada na ovlaštene osobe i službeno vozilo. Osim osobnih iskustava posjetitelji izložbe su imali prilike vidjeti i presliku Certifikata UN-a koje je 29. veljače 2006. godine zaprimio Odjel za europske integracije i mirovne misije kao potvrdu usklađenosti UNPOC-a CROATIA s UN standardima obuke za mirovne misije. Posjetitelji su također imali priliku vidjeti medalju UN-a ustanovljenu 16. veljače 1996. godine kao znak priznanja vojnom i policijskom osoblju u mirovnim misijama ili promatračkim misijama UN-a. Uz medalju UN-a, izložene su bile i medalja EU te medalje jordanskog kralja, koje su za svoje zasluge dobili naši policajci.