Božićna izložba umjetničkih radova zaposlenika MUP-a 2011.

Slika /topvijesti/2011/PROSINAC/bozicna-izlozba.jpg

Desetoj godišnjici Muzeja policije, koju smo kroz izložbe obilježavali tijekom cijele godine, uvrstili smo i posljednju izložbu u 2011. godini koja nas na poseban način uvela i u novu 2012. godinu. Tradicionalna je to Božićna izložba umjetničkih radova zaposlenika i umirovljenika MUP-a, s najvećim postavom radova dosada a bila je postavljena od 15. prosinca 2011. do 15. siječnja 2012. godine. Dvanaest autora odabranih za izlaganje, direktno ukazuju na brojne tehnike kojima se služe u svom viđenju svijeta oko sebe i u sebi, dajući nam priliku da ih pobliže upoznamo. Za sve to potrebna je maštovitost koja pomoću vještina, znanja i strpljivosti niti jednu ideju ne dokida, već naprotiv, otvara prostor novim tehnikama izražavanja. Pred mnoštvom okupljenih posjetitelja svečano otvorenje uveličano je uz pratnju Tamburaškog orkestra Policijske akademije pod ravnanjem prof. Nevenke Pavleković, te prigodnim obraćanjem Željka Jamičića, voditelja Muzeja policije i dr. Josipa Mihaljevića, savjetnika ministra.

Najveći broj izlagača i izložaka

Na ovogodišnjoj su izložbi svoje radove izlagali, djelatnici MUP-a, Nikolina Gotal, Ivan Kovačić, Damira Fuzul, Siniša Klemen,Tomislav Kuliš, Slavko Brdarić, Ivica Blagović, Boško Čenan, Anita Živaljić Čotić, Nikša Jelovčić, Mia Jezernik i Valerija Golubić. Osim nekih uobičajenih tehnika koje smo dosad imali prilike vidjeti, ove godine mogli su se vidjeti i radovi u tehnici dekupaža, pirografije i puzzla. Brojne tehnike ali i veći broj izlagača rezultirali su postav s više od 220 uradaka. Tako je Nikolina Gotal iz Odjela za odnose s javnošću izložila 45 predmeta ukrašenih dekupaž tehnikom, dok je istom tehnikom osam ukrašenih slika izložila Anita Živaljić Ćotić iz PU splitsko-dalmatinske. Umirovljeni zaposlenik MUP-a RH Ivan Kovačić izložio je 9 slika ulja na platnu, a isti broj uradaka i Siniša Klemen iz VII PP Zagreb. Boško Ćenan iz PP Sesvete javnosti se predstavio 21 radom izrađenim pirografijom (tehnikom obrade drveta). Predmete izrađene od drveta te  nekoliko slika manjeg formata sve ukupno njih 26 izložio je i sada već umirovljeni zaposlenik MUP-a RH Tomislav Kuliš iz Malog Lošinja. Ivica Blagović iz Pule također umirovljenik, izložio je 10 radova izrađenih točkastim motivima tušem, dok je 8 vrlo zapaženih portreta u tehnici ulja na platni i crvene olovke izložio Slavko Brdarić iz PP Dvor. Svijet oko sebe zabilježem okom objektiva, posjetiteljima su približili Valerija Golubić iz PU koprivničko-križevačke s izloženih 18 a Nikša Jelovčić iz ureda glavnog ravnatelja s 9 fotografija većeg formata. Manji dio svog bogatog umjetničkog izražaja kroz 13 radova modnog dizajna zabilježenog na papiru ili svili, po drugi puta je izložila Damira Fuzul iz PU zadrske. Ozračju božićne izložbe svoj poseban doprinos kroz izloženih 20 radova puzzli s motivima zime, snijega i Božića, dala je i Mirela Mia Jezernik, zaposlenica PNUSKOK-a.

Iz knjige dojmova

Među mnogim komentarima izložbe, pronašli smo i komentar glavnog tajnika hrvatske filatelističke akademske zajednice mr. sc. Božidara Husinca koji je napisao da je izložba hvale vrijedna s vrlo kvalitetnim izlošcima, te kako je izložba u vremenu kada nas melje žrvanj života trenutak koji nam je svima donio barem malo veselja i dobre volje. Osobito je pohvalio izložene portrete te dekupažom oslikane predmete djelatnice iz Vrbovca. Početkom godine izložbu je obišla i gđa Milka Pejnović – Podgoršak te u knjigu dojmova upisala kako je ovo jedna od najboljih izložbi u prostorima radnih sredina koju je vidjela u zadnjih 35 godina. Ovo je drugo lice policijskih djelatnika koji su stalno pod stresom, i to bi trebalo češće prikazivati, napisala je između ostalog gđa Milka.

Prezentacija rada dekupaž tehnikom

Potaknuti domišljatošću naših izlagača i njihovim umjetničkim izražajem tijekom ove izložbe organizirane su tri prezentacije rada u tehnici dekupaža koje je vodila Nikolina Gotal. Na prezentacijama 21. prosinca 2011., te 4. i 11. siječnja 2012. godine, Gotal je svim zainteresiranima predstavila način ukrašavanja predmeta tom u posljednje vrijeme vrlo popularnom tehnikom. Nakon ukrašavanja predmeta od stakla na prvoj te predmeta od keramike da drugoj, na trećoj je prezentaciji prikazana obrada i ukrašavanje predmeta od drveta. Okupljeni građani i zaposlenici imali su tako priliku upoznati se s cjelovitim načinom obrade starog predmeta namještaja odnosno dječje stolice u tehmici shabby chica. Uz praktičan dio prezentacije Gotal je govoreći o shabby chicu rekla kako ta tehnika nosi značenje restauriranja namještaja, osobito starijeg što je okupljenima svakako bila prilika da nauče kako obnoviti svoje starije dijelove namještaja te ih ukrasiti. Shabby chic se pojavio potkraj 80 – tih godina prošlog stoljeća a svijetu ga je predstavila Rachel Ashwell, engleska dizajnerica interijera. Tehniku je sama nazvala shabby chicom, a ime je osmislila nakon što je na jednoj rasprodaji kupila starinski namještaj, obojala ga, boja se raspucala a ispod se nazirala stara boja namještaja. To joj se svidjelo pa je cijeli svoj životni prostor uredila na taj način te otvorila trgovinu s predmetima obrađenim u shabby chicu, kazala je Gotal. Konkretnije rečeno, shabby chic kombinira ljepotu, duh i tradiciju prošlog vremena s najsuvremenijim postupcima obrade drveta koje poznaje današnja tehnologija. Važno je također istaknuti i činjenicu da su ovakve radionice u sklopu izložbi Muzeja policije održane po prvi puta a sudeći po odazivu i mnogim upitima građana te naših zaposlenika iz drugih policijskih uprava, nastojat ćemo ih ponovno organizirati.

Ovogodišnja izložba zaposlenika MUP-a je najposjećenija božićna izložba do sada, čemu svakako doprinosi najveći broj izlagača te tehnika, broja ali i visoke kvalitete radova koji su na njoj bili izloženi.

Tehnike:


Autori: