„Dobar dan, kontrola prometa!“ - Sisak, 2011.

Izložbu „Dobar dan, kontrola prometa!“ posjetilo 1 300 posjetitelja

Izložbu PU sisačko-moslavačke i Muzeja policije, u suradnji s Autoklubom Sisak, pod nazivom „Dobar dan, kontrola prometa!“ koja je bila postavljena od 25. veljače do 18. ožujka 2011. u Muzeju grada Siska, posjetilo je više od 1 300 posjetitelja. Najveći odaziv zabilježen je među populacijom predškolske i osnovnoškolske dobi, ali i odraslih te mlađih osoba koje u skorije vrijeme imaju namjeru postati vozači, tj. upisati autoškolu. Izložbu je otvorio načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić te kazao kako se nekonvencionalnim naslovom izložbe javnosti želi približiti nastanak prometne policije i zanimljivosti iz njezina rada, pojasniti njezine zadaće te zakonski okvir unutar kojeg djeluje. Voditelj Muzeja policije Željko Jamičić podsjetio je na razvoj prometne policije, koji je kod nas zapravo započeo 1952. godine kad je ustrojena Saobraćajna milicija koja se već tada počinje baviti preventivnim aktivnostima u prometu. Davorka Obradović, ravnateljica Muzeja grada Siska kazala je kako izložba posjetiteljima pruža direktan kontakt s izlošcima od kojih su mnogi preventivnog karaktera, te poručila kako će najmlađima zasigurno najzanimljiviji biti simulator vožnje na motoru, te tzv. pijane naočale koje prikazuju sliku pod utjecajem alkohola. Neke od izložaka kao što su pijane naočale i simulator vožnje na motociklu, za izložbu je posudio Odjel za prevenciju PUZ-a, dok je u dopremi policijskog motora iz 1987. godine pomogla Mobilna jedinica za nadzor državne granice. Većinu promidžbenih materijala i uručenih nagrada osigurao je Odjel za sigurnost cestovnog prometa MUP-a RH.


Više od 80 izložaka

Među osamdesetak zanimljivih izložaka našlo se čak šezdeset pojedinačnih, od kojih je najstarija, ali i povijesno najzanimljivija publikacija šoferskog ispita iz 1940. godine, koji je bio dio vozačkog ispita (tj. polaganja poznavanja mehanike vozila), a polagao se pred policijskim načelstvom. Kroz panoe, publikacije, ali i skupne izloške, posjetitelji su se i sami mogli uvjeriti ili podsjetiti na prilike u kojima je radila policija tih godina, pa sve do danas. Osim izložaka, sisački postav pratile su i projekcije tematskih fotografija i promidžbenih spotova policija različitih zemalja. Tijekom trajanja izložbe, organizirane su i dvije nagradne igre, za vozače i djecu.


Nagrade najboljima

U nagradnoj igri za vozače, koji su morali točno odgovoriti na tri pitanja o prometnim pravilima, sudjelovalo je 69 natjecatelja, od čega je njih svega 32 odgovorilo točno, odnosno njih 41 posto, dok je njih 37 odgovorilo netočno, dakle njih 59 posto. Onima koji su točno odgovorili u ime Muzeja policije suvenire MUP-a uručio je voditelj Željko Jamičić. Nagrade su dobili: Jasna Bošković, Ivana Matijević, Vladimir Knežević, Stjepan Miheličnik, Diana Mesić, Stjepan Bublić, Boris Cvitković, Nives Bernić, Dino Kolaković i Jasna Radočaj. Druga nagradna igra bila je namijenjena djeci biciklistima koja su trebala točno odgovoriti na pitanja s područja poznavanja prometnih propisa, prednosti prolaska, prometnih znakova. Na testove je odgovorilo njih 27, a samo dvoje potpuno točno. Za nagradu na pokazanom znanju nagrađenima je biciklističke zaštitne kacige uručio Ante Lohert, tajnik Autokluba Sisak. Nagrade su osvojili: Ivan Perlić (8. razred), Juraj Dobranić (6. razred), Margareta Komljenović (7.razred), Dolores Antić (7. razred), Tea Čerina (7. razred), Nikolina Piskač (7. razred), Dorian Kablar (5. razred), Leon Logomerac (5. razred), Sara Pavičić (6. razred) i Karlo Beloglavac (8. razred).

Osim nagrada dodijeljenih za natjecanje u prometnim propisima, dodijeljena je i posebna prigodna nagrada  11-godišnjoj Niki Podić, kao tisućitoj posjetiteljici izložbe. Njoj je čestitala i prigodnu nagradu uručila ravnateljica Gradskog muzeja Sisak Davorka Obradović.


Iz knjige dojmova ...

Učiteljice trećih razreda OŠ Galdovo, PŠ Hrastelnica i PŠ Tišina Erdödska u knjizi dojmova su istaknule oduševljenje postavom izložbe te načinom na koji su djelatnici prometne policije prezentirali izloženo. Također su navele kako je djeci i odraslima vrlo zanimljiv prikaz onoga kako je to bilo nekad, a kako danas u prometu i radu prometne policije. Poručile su kako ih izložba motivira na odgovorno i sigurno ponašanje u prometu. „Zahvaljujemo na ideji i ostvarenju ove izložbe. Za učenike vrlo interesantna i edukativna. Posebne pohvale voditeljima kroz izložbu, višim policajcima g. Prpiću i g. Tomljenoviću na zanimljivom i djeci bliskom vodstvu kroz izložbu“, napisala je učiteljica 2.B „OŠ Viktorovac“ iz Siska, Diana Mesić. Izložbu su među mnogima posjetila i djeca s teškoćama u razvoju iz OŠ „22. lipnja“, Sisak, čija se učiteljica Sanja Orlović zahvalila prometnoj policiji na vrlo zanimljivom i poučnom predavanju, trudu i strpljenju.