Uskrs 2007.

 
Na ovogodišnjoj izložbi likovnih radova djelatnika MUP-a koju je priredio Muzej policije povodom Uskrsa, odnosno sjećanja na «Krvavi Uskrs '91», bilo je izloženo osamdesetak radova od sedmero naših kolega iz raznih ustrojstvenih jedinica.

 

Habek Darko je djelatnik I. postaje prometne policije iz Policijske uprave zagrebačke. Slika akrilnim bojama na platnu primorske i zagorske krajobraze te portrete u manirama hiperrealizma. Do sada nije javno izlagao, a svojim je karikaturama ilustrirao prošle godine izdanu knjižicu viceva o policiji.

Harjač Stjepan DI, policijski kapelan za MUP-sjedište i Ravnateljstvo policije, već je poznat našim posjetiteljima jer je kod nas već sudjelovao na jednoj skupnoj i jednoj samostalnoj izložbi. Zagorske motive koje smo dosad vidjeli oslikane u zimskom ambijentu ovaj puta je izložio u bojama buđenja prirode, a predstavio se i s nekoliko primorskih krajobraza.

Hržić Dražen je policijski službenik Odjela za zaštitu državne granice u Upravi za granicu. Do sada je već imao samostalne izložbe, a kod nas je izlagao po prvi puta. Tehnika njegova rada je neobična jer ne koristi slikarsko platno već mu je podloga aluminijska folija na čijem naličju tupim predmetom utiskuje apstraktne oblike iz svoje mašte. Tako dobivenu reljefnu površinu lica slike ponekad obrađuje bojom.

Lončarić Josip pomoćnik je načelnika Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi zagrebačkoj. On nije slikar već je keramičar, porijeklom iz kraja s dugačkom lončarskom tradicijom i kao da mu je u genima oslikavanje keramike. Izložio je keramične pisanice, vaze, tanjure u različitim tehnikama obrade, a zanimljiv je njegov keramičarski uradak kojeg je poslao na izložbu povodom Olimpijskih igara u Ateni.

Popović Nenad je vođa sektora u policijskoj postaji Grubišno Polje u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj. Sudionikom je mnogih skupnih izložbi, a izložio je radove sa sakralnim motivima i motivima Plitvica. Osim na slikarskom platnu izložio je radove na staklu i kamenu.

Sabolović Zlatko radi kao stručni savjetnik analitičar u Uredu načelnice Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u Bjelovaru. Ima dugogodišnje slikarsko iskustvo, a izložio je krajobraze i mrtvu prirodu.

Škundrić Zoran radi u Odjelu za upravne poslove u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Slikarstvom se bavi od rane mladosti i do sada je više puta izlagao svoje radove. Slika razne motive: od podravskih krajobraza, zagrebačkih veduta, pomorskih motiva do portreta.

Svečanom ugođaju otvorenja svojim su nastupom pridonijeli učenici Srednje glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba koji su izveli vokalne točke iz djela Bellinija, Tostija i Mozarta.

Da bismo održali vezu s našom nedavnom prošlošću u kojoj se policija našla u prvim redovima obrane mlade hrvatske države i podsjetili se događaje na Plitvicama kad je poginuo naš kolega Josip Jović tijekom izložbe prikazivali smo dokumentarni film Prvi u ratu, prvi u miru koji je izdala Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata.

Na otvorenju izložbe govorio je voditelj Muzeja policije gosp. Željko Jamičić, a izložbu je otvorio savjetnik ministra gosp. Milan Pemper. Otvorenju izložbe je bio nazočan veći broj posjetitelja koji su redom izrazili zadovoljstvo vrsnoćom izloženih radova. Po njihovim riječima ovo je bila naša najbolja izložba sudeći po našoj organizaciji i radovima naših kolega.

S druge strane, unatoč tome što je na ulazu bilo istaknuto o kakvoj je izložbi riječ, slučajni posjetitelji su bili zatečeni jer su očekivali da je umjesto slika izloženo oružje. To samo po sebi dovoljno pokazuje kakvo je viđenje policije u očima javnosti i koliko još mnogo toga moramo učiniti da takvo viđenje izmijenimo.