Božić 2007.

 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:
 • Slika:

Izložba likovnih radova djelatnika MUP-a povodom božićnih i novogodišnjih blagdana

20. 12. 2007.  –  20. 1. 2008.

 
Poznato je da se ukusi ljudi razlikuju i da o njima ne treba raspravljati. Mnogo puta smo se do sada uvjerili da je svaki rad našao svog poklonika unatoč tome što je većina o nekom izlošku imala suprotno mišljenje. No, na ovogodišnjoj izložbi svi posjetitelji su isticali svoje zadovoljstvo vrsnoćom radova i raznolikošću tehnika.
 
Dok su neki od autora tek nekoliko godina u svijetu umjetnosti drugi su u njemu i više od dva desetljeća. Neki su, osim početnog dara kojeg su nosili u sebi, završili i odgovarajuće tečajeve usavršavanja u tehnici, a drugi su se razvijali kao samouki. No kod svih je prisutna ljubav prema njihovom hobiju u kojemu nalaze ljepotu, zadovoljstvo i opuštanje od svakodnevice. Kolegice i kolege koje su izlagale na ovoj izložbi i do sada su izlagali svoje radove na pojedinačnim ili skupnim izložbama, ali nitko od njih nije do sada izlagao u sjedištu svoje matične kuće. A i to isto nešto znači. Koliko za njih toliko i za sve nas.
 
Po prvi puta na izložbi nisu sudjelovali autori iz Zagreba, što ne znači da su se zagrebački umjetnici zasitili, već su se jednostavno prekasno prijavili. A vrijeme i prostor nisu neograničeni, ma kako se nekome činilo. Zbog toga raduje što autori dolaze iz različitih policijskih uprava od međimurske, varaždinske, preko bjelovarsko-bilogorske i primorsko-goranske do splitsko-dalmatinske, odnosno iz Donjeg Kraljevca, Varaždina, Bjelovara, Rijeke i Sinja. Jednako tako raduje i spoznaja da su iza autora stale njihove policijske uprave koje su im, preko njihovih odjela za odnose s javnošću, omogućile da službenim putem dostave svoje radove. Ne treba posebno naglašavati koliko je to i vremensko i novčano smanjenje troškova nastupa za jednog autora.

Pripremanje izložbe
 
Kako se nitko od ovogodišnjih izlagača ne bi osjećao zapostavljenim navodimo ih abecednim redom: 
 

Josip Andreić iz Donjeg Kraljevca, umirovljenik MUP-a. Kao samouk duborezac, rezbarijama u drvu bavi se od rane mladosti. Izložio je sedam duboreza s religijskim motivima te motivima lova i krajobraza. U mirovinu je otišao 1998. godine s radnog mjesta sektorskog ophodnika u Postaji prometne policije u Čakovcu.

Marija Domjanović iz Sinja. Najstarija je od izlagača po svom radnom stažu u policiji u kojoj radi od 1973. godine do danas. Debelim naslagama boje slika ulja na platnu velikih formata. Motivi su joj vezani za sinjsku krajinu, a osobitost njene tehnike je da slika prstima, bez uporabe kista. Danas radi u Policijskoj postaji Sinj.

Gordana Kovač Ružić iz Rijeke izložila je trinaest radova s religijskim motivima Bogorodice i raspela, a posebnu cjelinu čine oni s motivima konja. Svi su radovi izrađeni u keramici kao mozaik slike u raku tehnici. Radovi odaju da se radi o keramičarki visoke profinjenosti i vrsne tehnike tako da nije slučajno da je istodobno s našom izložbom izlagala jedan svoj rad i u Etnografskom muzeju u Zagrebu na njihovoj božićnoj izložbi.
Danas je načelnica Odjela materijalno-financijskih poslova u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

mr. Ruža Levačić iz Varaždina majstorica je lepoglavske čipke. Osim lepoglavske čipke vrsna je i u drugim vrstama rukotvorina pa je izložila i pašku čipku, slavonski zlatovez i radove nastale heklanjem. Zanimljivi su i neobično maštoviti, apstraktni radovi u olovci koji odaju da ih je stvorila osoba bujne mašte, velike strpljivosti, ustrajnosti i preciznosti u radu.
Danas je donačelnica Odsjeka za suzbijanje maloljetničke delikvencije Policijske uprave varaždinske.

Josip Pavlaković iz Rijeke umirovljenik je MUP-a. Relativno kasno je otkrio svoj slikarski talent, a kroz njegovih deset ulja na platnu nazire se sklonost realističnom likovnom izričaju. Međutim, ne bježi niti od apstraktnih kompozicija. U mirovinu odlazi 1998. godine s radnog mjesta načelnika Sektora operativne tehnike Policijske uprave primorsko-goranske.

Zvjezdana Žarkovac još je jedna Riječanka. Gledajući njene slike koje odišu žarkim bojama čini se da se ona uistinu igrala i opuštala dok ih je crtala. Izložila je deset ulja na platnu s motivima primorskih krajobraza i motivima stabla masline.
Danas je voditelj Odsjeka financijskih poslova Policijske uprave primorsko-goranske.

Radislav Žiher iz Bjelovara umirovljenik je MORH-a, a početkom Domovinskog rata bio je pripadnik MUP-a. Izložio je nekoliko starijih ulja na platnu na kojima prevladavaju krajobrazi smirenih boja, a danas se isključivo bavi izradom slika u tehnici intarzije jer ga drvo kao materijal posebno nadahnjuje.
 

Izložbu je pratio lijep plakat i katalog u boji s kratkim životopisom svakog autora i fotografijom po jednog njihovog rada.

 
Na otvorenju izložbe okupilo se šezdesetak uzvanika, što je za neke izlagače bilo ugodno iznenađenje, a protokol otvorenja vodio je Zlatko Mehun, načelnik Odjela za odnose s javnošću MUP-a. O izložbi i izlagačima nekoliko prigodnih riječi rekao je Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije, a izložbu je otvorio Dražen Krtanjek, načelnik Kabineta ministra.
 
Svečani božićni i novogodišnji ugođaj svojim je nastupom upotpunio Dječji tamburaški orkestar osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica izvevši skladbe Mozarta, Beethovena, te domaćih autora Kuntarića i Potočnika kao i tradicijske božićne skladbe.

Vrsni radovi naših kolegica i kolega omogućili su da Ministarstvo unutarnjih poslova građanima Zagreba daruje, osim akcije "Mir i dobro", i jedan lijep i oku ugodan božićni poklon.

Za kraj jedan citat iz knjige dojmova: «Ova izložba doista zaslužuje da bude posjećena. Hvala autorima čiji su radovi obogatili naš duh.»         
                                                                               

Autorica fotografija: Dubravka Pavković-Pogačar