U Lepoglavi otvorena izložba „Crtice iz povijesti hrvatske policije“

  • Slika:
  • Slika:

Foto: MUP

Pred više od stotinjak uzvanika, u Turističko kulturno-informativnom centru (TKIC) u Lepoglavi, 15. travnja 2015. godine svečano je otvorena izložba Muzeja policije  „Crtice iz povijesti hrvatske policije“, kojom se Muzej policije pridružio programu obilježavanja pogibije hrvatskih policajaca s ivanečkog i lepoglavskog područja u Vukovaru 1991. godine.

Izložba koja je organizirana  u suradnji sa Koordinacijom braniteljskih udruga Ivanca i Lepoglave i Turističko kulturno informativnim centrom Lepoglava, te pod pokroviteljstvom Grada Lepoglave, sastoji se od nekoliko manjih cjelina kojom se želi dati presjek kroz povijest policije od ozbiljnih do laganijih tema pristupačnih mlađim naraštajima. Razgledati ju se može do 30. travnja 2015., a kroz izložene eksponate, većinom fotografije, izložba prikazuje dio povijesti hrvatske policije s posebnim naglaskom na Domovinski rat. Uz zamjenike gradonačelnika gradova Lepoglave i Ivanca, g. Hrvoja Kovača i g. Čedomira Bračka, otvorenju izložbe nazočili su i brojni načelnici policijskih postaja PU varaždinske, ravnatelji obrazovnih i drugih lepoglavskih ustanova, predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja.

Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga gradova Ivanca i Lepoglave g. Ljudevit Cikač, izrazio je nadu do ovu izložbu posjeti što više mladih koji tako na direktan način mogu saznati o ulozi njihovih roditelja u Domovinskom ratu.

Govoreći o ideji izložbe ali i njezinu postavu, voditelj Muzeja policije g. Željko Jamičić, kazao je kako je poziv na sudjelovanje u programu povodom obilježavanja pogibije hrvatskih policajaca Josipa Kapustića, Stjepana Vusića i Tome Jambora iz ivanečko – lepoglavskog područja u Vukovaru 1991. godine, kojeg organizira Koordinacija braniteljskih udruga Ivanca i Lepoglave, odmah prihvaćen. Uzvanicima na otvorenju Jamičić je kazao kako se na izložbi mogu upoznati s poviješću policije, prije, za i nakon 2. svjetskog rata, zatim sa sudjelovanjem policije u Domovinskom ratu, posebice tijekom 1991. godine kada su se dogodila najveća stradavanja policajaca. Govoreći o policiji kao prvom obrambenom bedemu koji je izdržao prvi nalet agresora, kada još nije bilo drugih naoružanih formacija koje bi branile Hrvatsku, Jamičić je rekao da je uDomovinskom ratu poginulo 755 policajaca, 3.600 ih ranjeno, a 31 još se vodi nestalima.

Čast da otvori izložbu pripala je lepoglavskom gradonačelniku g. Marijanu Škvariću, koji je s ponosom istaknuo da izložba govori i o policajcima iz Policijske uprave Varaždin, odnosno onima iz Lepoglave i Ivanca, koji su u Vukovaru dali svoj veliki obol u obrani domovine. Uz Cikača, Škvarić je također izrazio nadu da će se sa sadržajem izložbe upoznati i naši najmlađi naglašavajući pritom važnost policije u zaštiti ustavnog poretka i osiguranju reda i mira.

Izložba je postavljena kroz nekoliko tematskih cjelina a prva tema je „Iz prošlosti hrvatske policije“  koja nas podsjeća na razdoblje prije II. svjetskog rata, na II. svjetski rat i vrijeme nakon njega. Cjelina„Službena vozila nekad i danas“ daje prikaz automobila i motocikala od 1913. godine kad je u našoj policiji počelo korištenje prvog automobila do danas.

Cjelina „Domovinski rat“prikazuje značajan početak rata kad je hrvatska policija preuzela na sebe obranu Hrvatske. Na „Sadašnjost hrvatske policije“  podsjeća desetak fotografija iz rada policije od 2000. godine.

U prostorijama gradske knjižnice Ivana Belostenca, koja se nalazi u sklopu Lepoglavskog TKIC-a, prigodno je postavljena i izložba knjiga s tematikom iz Domovinskog rata, koja se također može razgledati do 30. travnja 2015. godine.

Otvorenje izložbe upotpunjeno je nastupom Tamburaškog orkestra djelatnika MUP-a, pod ravnanjem Nevenke Pavleković, koji je u Lepoglavi održao i cjelovečernji koncert.

Sudeći po velikom odazivu uzvanika otvorenju izložbe, zasigurno neće ni izostati brojne posjete grupa iz osnovnih i srednjih škola te brojnih građana lepoglavskog kraja, a za istaknuti je i to kako se dan nakon postava izložbe u Lepoglavi zatekla i grupa Slovenaca, kojoj je omogućeno da i dan ranije prije otvorenja razgleda izložbu, koja svoja vrata otvara svima, osobito onim najmlađima.