Izložba „Alfe žive vječno“ u Zaprešiću

Slika /muzej/izlozbe/2015/Alfe_zapresic/Muzej_alfe1.jpg

Foto: MUP

U organizaciji Udruge veterana specijalne jedinice policije „Alfa“, u Muzeju Matije Skurjenija u Zaprešuću, postavljena je od 8. do 20. ožujka 2015. godine izložba pod nazivom „Alfe žive vječno“.  Nakon samoborske druga je ovo izložba o Specijalnoj jedinici Alfe, njihovoj povijesti i prikazu kroz fotografije iz Domovinskog rata.

Izložbu je 8. ožujka otvorio zamjenik gradonačelnika Damir Benčević, uz zahvalu Alfama što su zaprešićanima a posebno mladima omogućili  da pobliže upoznaju jedinicu i dožive vrijednosti Domovinskog rata.

Nazočnima se na otvorenju obratio i predsjednik Udruge Željko Mihaljević, te istaknuo kako je riječ o projektu koji ima za cilj s ratnim fotografijama i naoružanjem iz Muzeja policije, prije svega odati počast svojim poginulim pripadnicima.

O važnosti izložbe govorio je ratni zapovjednik jedinice, Vladimir Faber, te rekao da osim odavanja počasti poginulim kolegama i njihovim obiteljima te priznanja našim živućim pripadnicima, želimo građanima dati autentične informacije. Ove slike govore više od riječi. Riječi su subjektivne i podložne emocijama, a slike pričaju veličanstvenu priču o Domovinskom ratu i ljudima koji su izborili pobjedu u gotovo nemogućim uvjetima, poručio je Faber.


Veleposlanica Makedonije posjetila izložbu

U srijedu, 04.03.2015. godine, nakon sastanka sa gradonačelnikom Zaprešića i zaprešičkim gospodarstvenicima, Veleposlanica Makedonije u RH, Njezina ekselencija Daniela Karagjozoska je razgledala Nove dvore Jelačićeve te obišla izložbu. Članovi Specijalne jedinice policije“Alfe“ kroz svoju su izložbu Veleposlanicu upoznali s borbom naše zemlje za neovisnost. Domaćini, uz gradonačelnika g. Željka Turka, bili su prvi zapovjednik SJP ALFA ZAGREB, g. Vladimir Faber, predsjednik UVSJP ALFA ZAGREB,g. Željko Mihaljević, bivši pripadnik SJP ALFA ZAGREB, g. Damir Herceg i autor knige "ALFE ŽIVE VJEČNO!" g. Stjepan Milković.

Nakon upoznavanja Veleposlanice gđe. Karagjozoske s važnim činjenicama vezanim za Domovinski rat i slijed događaja važnih za stvaranje Specijalne policije MUP-a RH, pa tako i SJP PU ZAGREBAČKE - ALFA, u spomen na dane ponosa i slave te ulogu specijalne policije u stvaranju neovisnosti hrvatske države, Veleposlanici je uručena na poklon knjiga "Alfe žive vječno!".


Iz povijesti Alfi

Sad već davne 1991. godine, odlukom MUP-a RH ustrojena je postrojba specijalaca PU zagrebačke, koja je se u ono vrijeme vrlo brzo popunjava dragovoljcima i djelatnicima policije, čija su iskustva i znanja bila od velike pomoći za uspješan rad jedinice. Tijekom vremena "ALFE" postaju kompaktna postrojba specijalaca, a kao visoko motivirana i obučena jedinica, tijekom Domovinskog rata sudjeluju u svim većim ratnim operacijama obavljajući najsloženije zadaće. Osam pripadnika "ALFI" tijekom rata je poginulo, a više od stotine bilo ih je ranjeno.


Nakon preustroja  2001. godine, dio specijalaca odlazi u interventnu policiju, a "ALFE" ostaju i dalje specijalna postrojba koja i danas obavlja najteže i najopasnije policijske poslove na području grada Zagreba i njegove okolice.

Svakodnevni rad specijalaca obilježen je prije svega vrlo zahtjevnom obukom i stalnim podizanjem razine znanja i vještina kao i fizičke spremnosti, što je osnovni preduvjet za obavljanje najtežih policijskih zadaća. Obučeni su za ronjenje, skakanje padobranom, protueksplozijsku borbu, antiterorističko djelovanje, hvatanje najopasnijih kriminalaca, koriste više borbenih vještina, te odlično barataju raznim vatrenim i hladnim oružjem.