„Vremeplov prometne policije“, 2009.

Od 2. do 4. srpnja u prostoru Gradske lože Narodnog muzeja u Zadru održana je izložba pod nazivom „Vremeplov prometne policije“, koja je fotografijama i zanimljivim odabirom izložaka govorila o prošlosti i sadašnjosti prometne policije u našoj zemlji s osvrtom na zadarsko područje. Radilo se o pokretnoj izložbi Muzeja policije postavljenoj u suradnji s Odsjekom prometne policije Policijske uprave zadarske, koja je ovom prigodom prilagođena sredini u kojoj je postavljena.

Pred većim brojem predstavnika županijske i gradske vlasti, predstavnika javnih ustanova, tvrtki i lokalnih medija te građana i turista na otvorenju izložbe govorili su voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, a nekoliko prigodnih riječi nazočnima je uputio, otvorivši izložbu, i načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina. Otvorenju izložbe nazočilo je i dvoje mađarskih policajaca koji su tih dana započeli s radom u Zadru u sklopu turističke sezone kao ispomoć hrvatskim kolegama i pomoć sunarodnjacima koji su odlučili godišnji odmor provesti na zadarskom području. U razgovoru s njima saznali smo kako se slične tematske izložbe povijesno-edukativnog sadržaja postavljaju i kod njih. Mađarska policija diči se dvama muzejima posvećenim policiji – Muzejom povijesti policije i Muzejom policije od kojih je ovaj potonji, prema mišljenju struke, jedan od najljepših na svijetu kad je riječ o policiji i policijskim tematskim sadržajima.

Od izložbenih predmeta, najveću pozornost posjetitelja privukli su oni iz prošlosti policije – fotografije iz razdoblja od 1960. do 1970. godine,  kacige i kape prometne policije, pločice STOP i zviždaljke, ali i stare registarske pločice iz kolekcije Damira Cavora te prijedlozi hrvatskih tablica iz 1991. godine iz fundusa Muzeja.

Trenažni motocikl, koji je simulirao vožnju u različitim prometnim uvjetima i stanjima na cesti, bio je izložak oko kojeg je uvijek bila gužva – mladi, stari, vozači i nevozači, znatiželjnici… Mnogi su olako i samouvjereno zasjedali za upravljač. Bio je izazov „voziti se gradskim prometnicama“, ali su brzo ostajali iznenađeni zamrznutom slikom na ekranu, što je značilo da su „pali na ispitu“ jer su ili naletjeli na pješaka ili mu oduzeli prednost prolaska ili krivo skrenuli, prebrzo vozili ili …

Ono što zabrinjava su rezultati provedene nagradne igre u kojoj je trebalo odgovoriti na tri jednostavna prometna pitanja i ankete kojom su građani mogli izreći mišljenje o radu zadarske prometne policije. Dok će se odgovori iz ankete obraditi i iz njih izvući smjernice za budući rad, dotle je nagradna igra ukazala na zabrinjavajuće neznanje vozača. Nažalost, zadarski vozači nisu po tomu izuzetak u Hrvatskoj, ali nepoznavanje osnovnih pravila prednosti na kružnom toku i pravila desne strane moraju zabrinjavati.

Ubuduće bi ovakvu izložbu trebalo planirati ranije i postaviti tijekom školske godine kako bi je što veći broj mladih mogao posjetiti i nešto naučiti o prometu.