Dan policije 2009.

U sklopu svečane akademije, koja je održana 29. rujna povodom Dana policije u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, Muzej policije priredio je izložbu fotografija i predmeta iz svog fundusa.

Na površini od tristotinjak četvornih metara postavljene su izložbene cjeline koje su dijelom simbolično govorile o akcijama hrvatske policije u Domovinskom ratu, drugi dio postava odnosio se na fotografske zapise iz rada temeljne policije, specijalne i interventne policije, vozila prometne policije s osvrtom na prošlost i sadašnjost. Na televizijskim ekranima prikazivale su se fotografije iz rada protueksplozijskog odjela, granične policije, Centra za obuku i dresuru pasa, školovanja kadeta u Policijskoj akademiji…

Da bismo pokazali postojanje i manjih ustrojstvenih jedinica, izložili smo i nekoliko kalendara iz ranijih godina. Najstariji među njima bio je kalendar otisnut 1997. godine, koji je dala izraditi danas nepostojeća postrojba za posebne namjene „Šimini anđeli pakla“, a dokumentacijsku i životnu crtu izloženim fotografijama dali su kalendari policijskih postaja iz Krka, Imotskog, Našica, Zaprešića…

U četiri vitrine izložili smo dijelove zbirki kriminalističke i komunikacijske tehnike te dijelova obuće i pokrivala za glavu iz Domovinskog rata.

Među zanimljivijim izlošcima bili su fotoaparat Zorki, Seagul, polaroid kameru, komunikacijski uređaj RIZ „Krka“ te ručni predajnik IRET.. Izloženi poligrafski uređaj Keeler s početka šezdesetih godina prošlog stoljeća bio je uređaj prvijenac u tzv. zagrebačkoj školi poligrafije kroz koju su prošli poligrafski tehničari iz svih republika bivše države i inozemstva.

Među izlošcima našle su se i kacige. Raznolikost izloženih kaciga nijemi je svjedok o lošoj opremljenosti hrvatskih oružanih snaga početkom agresije na Hrvatsku, prije svega policije. Zbog embarga Vijeća sigurnosti na naoružavanje i opremanje policije i vojske slaba opremljenost se, osim po naoružanju, vidljiva je i po vanjskom izgledu branitelja. Tim je značajnija bila njihova srčanost i hrabrost.

Kao posebnost izložbe među eksponatima izdvajaju se čizme „kanađanke“, varaždinskog policajca i vukovarskog branitelja Dragutina Špaca kao autentičan primjerak jednog olovnog, ali hrabrog vremena kad su mnogi hrvatski branitelji postali zatočenici u srpskim zatvorima.

Tijekom izložbe prikazivao se dokumentarni film „Prvi hrvatski redarstvenik“ proizvodnje „Zora-filma“. Zanimljivo je bilo susresti se i razgovarati s nekim od sudionika povijesnih događaja. Tako su među uzvanicima na svečanoj akademiji i izložbi bili Josip Boljkovac, početkom Domovinskog rata ministar unutarnjih poslova, Vladimir Faber, Zdravko Lončar i mnogi drugi, koji su u razgovoru evocirali događanja iz tih dana.

Među gostima bili su i časnici za vezu Austrije, Slovačke, Češke Republike, Kosova i Ruske Federacije koji su iskazali zanimanje za izložbu, pomno je razgledavši.