"Navijači i(li) huligani", 2009.

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
U Muzeju Prigorja u Sesvetama otvorena je izložba pod nazivom „Navijači i(li) huligani“, koja govori o povijesti nogometne igre i povijesti navijanja te o današnjem trenutku u kojem se isprepleću navijanje i nogometno huliganstvo, a postavljena je povodom Međunarodnog dana muzeja. Radi se o prilagođenoj izložbi Muzeja policije i Tiflološkog muzeja pod nazivom „Zašto suparnici?“ prikazanoj prvi puta 2008. godine u Zagrebu.

Na otvorenju izložbe okupili su se uz predstavnike lokalne samouprave, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva unutarnjih poslova i pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys. U ime domaćina posjetitelje su pozdravili ravnatelj Muzeja Prigorja dr. Vladimir Sokol, autor postava prof. Domagoj Maroević, voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, a izložbu je otvorio predsjednik gradske četvrti Sesvete Stjepan Vuglek.

Za veći dio izložbe iskorištena je građa, panoi, izlošci i filmovi s prošlogodišnje rujanske izložbe „Zašto suparnici?“ postavljene povodom Dana policije u organizaciji Muzeja policije i Tiflološkog muzeja iz Zagreba. Autor izložbe, muzejski pedagog Maroević ovu je izložbu prilagodio manjem izložbenom prostoru pa je smanjen dio izložbene građe koja govori o interventnoj policiji i mjerama prisile prilikom suzbijanja narušavanja javnog reda i mira u većem opsegu.

S druge strane, autoru izložbe odazvale su se navijačke skupine Bad Blue Boysa, Torcide, Armade i Ultrasa, ustupivši svoje fotografije, a s navijačkim rekvizitima izložbu učinile privlačnom i zanimljivom. Izložba je ujedno dobar primjer kako se jedna osnovna ideja može mijenjati i nadopunjavati kako bi bila privlačna krajnjim korisnicima, u ovom slučaju mladima. Ovakav jedan javni nastup mogao bi biti jedan od načina kako utjecati na mlade i njihovo ponašanje na sportskim terenima, što bi pridonijelo poboljšanju komunikacije i razumijevanja problema između organizatora i osiguranja športskih natjecanja i navijača.

Područje gradske četvrti Sesveta dio je istočnog dijela Zagreba s osamdesetak tisuća stanovnika i jedno je od najbrže rastućih gradskih četvrtih na kojem je izraženije nasilničko ponašanje dijela navijačke skupine Bad Blue Boysa. U tom dijelu grada četrnaest je osnovnih škola među kojima je nekoliko s više od tisuću učenika pa je zamisao muzejskog pedagoga bila da učenici viših razreda svih osnovnih škola posjete izložbu te im se na primjerima ukaže na prihvatljivo i poželjno navijačko ponašanje, ali i na ono neprihvatljivo i nepoželjno.
 
Izložba je bila otvorena od 22. travnja  do 18. svibnja 2009. godine.