„U susret Božiću“, 2008./2009.

„U susret Božiću“, naziv je izložbe likovnih radova zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova otvorene 16. prosinca 2008. godine u velikom predvorju sjedišta MUP-a u Zagrebu, čiju organizaciju potpisuje Muzej policije, njegov voditelj Željko Jamičić uz Ljiljanu Klašnja suaotoricu izložbe.

Na prigodnoj svečanosti, programu otvorenja u ozračju Božića, božićnih hrvatskih stihova i pjesama, okupilo se mnoštvo posjetitelja, uzvanika, dok je samu izložbu otvorio savjetnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Buterin. U svom govoru pored ostaloga Buterin je naglasio kako se priređivanjem ove i sličnih izložaba Ministarstvo unutarnjih poslova otvara i približava svekolikoj hrvatskoj javnosti u raznim vidovima, dokazujući da djelatnici MUP-a osim u obavljanju svojih stručnih zadaća imaju uspjeha u raznim svojim hobijima, umjetnostima, posebice likovnoj.

Svojim radovima na izložbi je sudjelovalo devetero zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova, pridošlih iz raznih hrvatskih krajeva i više policijskih uprava, čiji popis možete vidjeti u rubrici desno.

Oku javnosti predstavili su tako policijski službenici i službenice MUP-ovih odjela svojih osamdesetak radova nastalih u slobodno vrijeme kao plod osobnog zadovoljstva, opuštanja i bijega od nesmiljena dnevna životna ritma. Valja istaknuti kao je većina autorica i autora ljubav prema slikarstvu i ostalim vidovima umjetničkog izričaja iskazivala od ranijih dana svoga djetinjstva. Neki od njih su završili odgovarajuće tečajeve usavršavanja, dok su se poneki razvijali i kao samouki. Izražajne tehnike i materijali kojima su se koristili za stvaranje izloženih radova kreću se od ulja na platnu, akvarela, akrilika do olovke, tuša i suhog pastela, do zanimljivog slikanja na svili i staklu u takozvanoj tiffany  tehnici te crtanju modnih crteža u različitim tehnikama, a vrlo raznolike tematike od sakralnih od svjetovnih motiva. Sve te i druge podatke, pobliže doživjeti život i djelo svakog od autora posjetitelji su mogli pronaći u zanimljivom i stručnom katalogu koji je pratio izložbu.

O umjetničkom radu izlagača, samoj izložbi koja je upriličena u ovom blagdanskom božićnom ozračju već četvrtu godinu za redom, kao i o radu Muzeja policije općenito, govorio je sam organizator i domaćin Željko Jamičić, kazavši kako je u radu Muzeja policije misao vodilja predstavljanje široj javnosti skrivenih vrijednosti zaposlenika MUP-a, odnosno njihovih sklonosti i nadarenosti.

Prigodan program u znaku božićnih nacionalnih hrvatskih, ali i diljem svijeta poznatih pjesama izveo je  Tamburaški orkestar Policijske akademije pod ravnanjem Nevenke Pavleković. Izložba je za posjetitelje zatvorila svoja vrata 16. siječnja 2009, a mnogi od njih upisali su svoje pozitivne dojmove, čestitke kako izlagačima tako i njezinim priređivačima.