Puške - razne

Puška

Puška kemijska PUH - 38, cal. 38 mm, br. 0268-95

Republika Hrvatska
Vrijeme proizvodnje: 1994. godine
Proizvođač: Agencija za komercijalnu djelatnost, Zagreb
Materijal: metal, plastika, platno
Dimenzije: 84 x 17 x 6 cm
Inv. br. 184

Napravljena je prema predlošku engleske kemijske puške Schermuly s modifikacijama. Rad na pušci počeo je u ljeto 1993. godine, a završio je nakon izrade nekoliko inačica u ljeto 1994. godine kad je odlučeno da se prijeđe na izradu oružja s lijevanim dijelovima. Puška je izrađena od suvremenih materijala koji pušci daju malu masu. Ležište metka i kućište izrađeni su od čvrstih aluminijskih legura. Cijev je izrađena od vlaknima ojačanog plastičnog materijala. Puška ima zglobno-preklopni žičani kundak. Primjenjuje se kao višenamjensko oružje za pojedinačno ispaljivanje svih standardnih naboja kalibra 37/38 mm. Puška je namijenjena potrebama posebnih policijskih postrojbi.U nazivu se krije skraćenica sastavljena od  riječi: PU(ška) H(ajnić Branko, konstruktor).  

 

Puška

Snajperska puška SCAM, MACS M2-A, cal. 12,7x99 mm, br. 0193037

Republika Hrvatska
Vrijeme proizvodnje: od 1993. do 1995. godine
Proizvođač: SCAM, Rijeka
Materijal: metal, drvo, guma
Dimenzije: 145 x 27 x 33,5 cm
Inv. br. 177

Taktička snajperska puška MACS M2A je jednometka s obrtnočepnim zatvaračem sustava Weatherby s devet bradavica (po tri bradavice u tri reda) namijenjena za uništavanje lako oklopljenih cijevi na udaljenostima do 1200 metara. Zbog trokomornog kompenzatora trzaja puška je izuzetno ugodna za pucanje, a trzaj je u razini pušaka kalibra 7.9 mm. Optički ciljnik je Kahles ZF 10x42 (serijski ugrađivan). Ova puška je bila standardni taktički snajper u hrvatskim oružanim snagama.
 

Puška

Snajperska puška s integralnim prigušivačem MACS, cal. 8x57 mm, br. 198

Republika Hrvatska
Vrijeme proizvodnje: 1991. godine
Proizvođač: Scam - marine, Viškovo
Dimenzije: 128x 7.5 x 24 cm
Inv. br. 2282

Snajperska je puška s ugrađenim prigušivačem. Prigušivač se sastoji od obloge izrađene od aluminijske legure smještene oko perforirane cijevi i pregrada. Puška je sklopljena od više različitih tipova pušaka. Cijev i sanduk su od puške M-48 (kalibra 7.9 mm), nožice su od snajpera SSG, a rukohvat od puške FAL. Usadnik i kundak su vlastite konstrukcije. Optički ciljnik jačine 6x40 je japanske proizvodnje i zaštićen je gumom. Zaštitna guma se nalazi i na kundaku. Remen je od platna zelene boje. Na pušci se nalazi pozlaćena pločica na kojoj je ugravirano: „Načelniku M. Laušiću od 71. bojne V.P. Rijeka 8.92“.
Pušku je Muzeju policije poklonio general pukovnik Mate Laušić.

Puška

Teška snajperska puška MANDA, cal. 12,7 x 99 mm, br. 069

Republika Hrvatska
Vrijeme proizvodnje: 1993. godina
Proizvođač: MUP RH, Zagreb
Materijal: metal, plastika, guma
Dimenzije: 160 x 31.5 x 38 cm
Inv. br. 176

Jednostavno i pouzdano oružje velikog kalibra namijenjeno uništenju ili oštećenju vrijednih materijalnih ili skupnih ciljeva na udaljenostima do 800 metara, djelovanju po lako oklopljenim vozilima ili po neprijateljskim snagama iza zidanih, zemljanih ili drvenih zaklona na udaljenostima do 800 metara, uništenju neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava sa sigurne udaljenosti, snajperskom i protusnajperskom djelovanju po pojedinačnim ciljevima na udaljenostima do 600 metara. S optičkim ciljnikom (Leopold) veoma je učinkovito oružje s djelovanjem do tisuću metara.
Jedna od glavnih odlika zrna ispaljenih iz ove snajperske puške je njegova izlučna energija koju, zahvaljujući velikoj težini (45.9 gr), zadržava i na većim udaljenostima. Koristi li se i probojno-zapaljivo zrno, moguće je na svim udaljenostima izazvati požare lakozapaljivih tvari.
Pušku su konstruirali Damir Sudar i Petar Vučetić, a proizvedena je u Odjelu za naoružanje, specijalnu opremu i tehničku zaštitu MUP-a RH. Nakon obuke snajperista 1994. godine puška je ušla u naoružanje specijalnih jedinica MUP-a.