Podzbirka: Oružje hrvatske proizvodnje

Hrvatski narod suočen s neposrednom ratnom pogibelji i razoružan morao je započeti domaću proizvodnju oružja. Svi su pogoni, koji su se bavili preradbom kovina, a osobito ako su bili u relativnoj blizini bojišnice, nastojali proizvesti neko oružje, pa makar u malim serijama. Neke od tih radionica djelovale su uz potporu MORH-a, ali većina njih djelovala je neovisno. U takvim je radionicama nastao veliki broj strojnica, pušaka i drugog oružja.

Prvo oružje, koje su hrvatski majstori počeli proizvoditi u znatnijim količinama, bile su strojnice. Za potrebe bojišnice funkcionalno su preinačena i sportska oružja.

Nedostatna količina oružja na prvoj crti obrane potaknula je mnoge pojedince i tvrtke da pristupe proizvodnji oružja za hrvatsku policiju. Tako su nastali prvi robusni oklopnjaci, prva minsko-eksplozivna sredstva, ali i prvo automatsko oružje hrvatske proizvodnje. Iako su neki primjerci oružja proizvedeni u samo nekoliko primjeraka i nisu prošli potrebnu proceduru ispitivanja prije uporabe, značila su veliku psihološku potporu braniteljima jer su pridonosila spoznaji da smo sami sposobni proizvesti oružje za vlastitu obranu. 

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća već smo bili sposobni sami proizvesti visokokvalitetno oružje od kojih se neko i danas koristi u postrojbama hrvatske policije i vojske.

Ovdje su nabrojana samo neka od oružja koja su obuhvaćena ovom podzbirkom. Podaci koji su navedeni uz svako pojedinačno oružje (godina proizvodnje, konstrukcija, postupak nastanka) prikupljeni su iz različitih izvora.