Pištolji

Pištolji su se kao posebno oružje razvili iz pušaka, a pojavili su se u Europi i Aziji krajem 15. stoljeća. Od pušaka su se razlikovali po kratkoći cijevi, manjoj težini i dometu, a bili su namijenjeni pripadnicima konjaništva.

Pištolji su ručno vatreno oružje i danas su gotovo isključivo poluautomatski. Značajka ove vrste vatrenog oružja jest da se čahura ispaljenog naboja izbacuje iz oružja, a novi se naboj iz nabojnika/spremnika ubacuje u ležište kretanjem navlake oružja. Navlaka sama po sebi može biti i zatvarač. Katkad u sebi sadrži zatvarač kao poseban konstrukcijski dio, a pokreće se silom povratnog trzanja zatvarača i djelovanjem plinova nastalih sagorijevanjem baruta pri ispaljivanju naboja.  

Pištolji su pretežno europsko oružje.

Najpoznatije tvorničke marke pištolja su: Walther, Beretta, Mauser, Češka Zbrojovka, Tulski oružani zavodi, FN Browning, a u najnovije doba i hrvatski HS.
 

PHP (skrać. Prvi hrvatski pištolj) je pištolj koji je nastao 1991. godine u Hrvatskoj početkom Domovinskog rata u skromnom pogonu u Ozlju u vlasništvu Marka Vukovića i Ivana Žapčića. Tvrtka je s vremenom mijenjala ime (IMP, IM METAL) i danas se zove HS PRODUKT. U početku se proizvodnja temeljila na potrebama hrvatske vojske i policije. Dizajnom pištolj je mješavinu između Berette 92 i Walthera P38 iako ni jedan dio nije zamjenski.

Pištolj je postupno poboljšavao svoje značajke, od načina izradbe glodanjem iz komada čelika do tehnike lijevanja mikroljevom pa do skraćivanja cijevi s početnih 165 mm, preko srednjih 127 mm do 103 mm koliko su imali pištolji iz posljednjih serija.

Iako je od početka bilo jasno kako je riječ o pištolju upitne izvrsnosti, svi su ga htjeli imati jer je bilo prvo oružje koje je proizvela Republika Hrvatska svojim kapacitetima. Ubrzo je zamijenjen kvalitetnijim i suvremenijim pištoljem HS 95.

Danas PHP spada u kategoriju kolekcionarskog oružja, a proizvodio se do 1994. godine. Ostat će zapamćen kao prvi hrvatski pištolj.

Pištolj

Pištolj IMP, PHP MV, cal. 9x19 mm Luger, br. 02152

Vrijeme proizvodnje: 1990. - 1994. godine
Proizvođač: IMP, Ozalj
Kapacitet nabojnika: 15 naboja
Dužina cijevi: 165 mm
Dužina pištolja: 60 mm
Masa praznog oružja: 1010 gr
Početna brzina zrna: 389 m/s
Dimenzije: 26x13x3.5 cm
Inv. br. 1927

Duža cijev kod ovog pištolja bila je potrebna kako bi se postigla što veća početna brzina zrna. Zabravljivanje zatvarača je riješeno načelom pokretnog (padajućeg) bloka, slično, iako manje učinkovito, nego kod njemačkog pištolja P38.

Pištolj

Pištolj IMP, PHP MV, cal. 9x19 mm Luger, br. 03240

Vrijeme proizvodnje: 1990. - 1994. godine
Proizvođač: IMP, Ozalj
Kapacitet nabojnika: 15 naboja
Dužina cijevi: 127 mm
Dužina pištolja: 218 mm
Masa praznog oružja: 1000 gr
Početna brzina zrna: 375 m/s
Dimenzije: 21.8x13x3.5 cm
Inv. br. 2101

Pištolj

Pištolj IM METAL, PHP MV COMPACT, cal. 9x19 mm Luger, br. 06747

Vrijeme proizvodnje: 1990. - 1994. godine
Proizvođač: IMP, Ozalj
Kapacitet nabojnika: 15 naboja
Dužina cijevi: 103 mm
Dužina pištolja: 195 mm
Masa praznog oružja: 1055 gr
Početna brzina zrna: 342 m/s
Dimenzije: 19.5x13x3.5 cm
Inv. br. 1977

Pištolj

Pištolj IM METAL, HS 95, cal. 9x19 mm Luger, br. 99936

Vrijeme proizvodnje: 1995. - 1999. godine
Proizvođač: IM METAL, Ozalj
Kapacitet nabojnika: 15 naboja
Dužina cijevi: 102 mm
Dužina pištolja: 180 mm
Masa praznog oružja: 1032 gr
Početna brzina zrna: 350 m/s
Dimenzije: 18x14x4 cm
Inv. br. 159

HS 95 je, kao i njegov prethodnik PHP, napravljen u kalibru 9x19 mm PARA, najraširenijem vojno-policijskom kalibru. Iako je konstrukcijski potpuno drukčiji od PHP-a, HS 95 zadržao je sve potrebne odlike koje suvremeni vojno-policijski pištolj mora imati. Pri dizajniranju HS 95 konstruktori su odustali od Waltherova sustava bravljenja s pomoću padajućeg bloka, a koji je bio osnova PHP-a, okrenuvši se manje složenom i ekonomičnijem Browningovu sustavu bravljenja, dok su cijelu liniju usmjerili k prepoznatljivoj i dobro tržišno prihvaćenoj liniji SigSauerovih pištolja serije P 220.

Pištolj je pouzdan i radi bez zastoja sa svim laboracijama (punjenjima) metka kalibra 9x19 mm Luger bez obzira na marku proizvođača.

Konstrukcija pištolja HS 95 oslanjala se na pouzdanu, ali staru SigSauerovu konstrukciju iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon opsežnih ispitivanja HS 95 je usvojen u naoružanje MORH-a te nekoliko hrvatskih zaštitarskih tvrtki, a u neznatnim količinama prodan je i u inozemstvu.

Pištolj

Pištolj HS PRODUKT, HS 2000, cal. 9x19 mm Luger, br. 49645

Vrijeme proizvodnje: 1998. godina
Proizvođač: HS Produkt, Karlovac
Kapacitet nabojnika: 15 naboja
Dužina cijevi: 102 mm
Dužina pištolja: 180 mm
Masa praznog oružja: 693 gr
Početna brzina zrna: 350 m/s
Dimenzije: 17.5x14x2.8 cm
Inv. br. 150/1

Ova „hrvatska senzacija“, kako su tada pištolju HS-2000 voljeli tepati američki stručni novinari i recenzenti, prošla je mukotrpan, ali uspješan put. Od jednog anonimnog pištolja do oružja koje je osvojilo nekoliko prestižnih titula „Handgunofthe Year“ (oružje godine) po izboru američke NRA-a (National RifleAssociation) i prodanih više od milijun komada samo na američkom tržištu. HS-2000 privukao je pozornost stručnjaka od začetka jer su u njemu prepoznali potencijal dostojan najboljih pištolja tada dostupnih na tržištu.

Novim pištoljem tvornica napušta tradicionalne konstrukcije oružja s kokotom u korist konstrukcija koje opaljuju s pomoću udarača. Prvi put u povijesti hrvatske proizvodnje oružja uporabljen je polimer da bi se dodatno ojačala i olakšala konstrukcija novoga pištolja.

HS-2000 suvremen je pištolj velikog kapaciteta spremnika te specifičnog jednostrukog djelovanja otponca. Pripada kategoriji tzv. Load and forget (napuni i zaboravi) pištolja. To znači da je jednostavan za rukovanje i opremljen svim sigurnosnim elementima, a za ispaljivanje nije potrebno otkočiti kočnicu kao na pištoljima klasičnih konstrukcija, već samo povući okidač. Temeljna inačica pištolja HS 2000 nije imala čelični blok klizača zatvarača u rami već su tomu služile integrirane plastične šine na rukohvatu, a nije bilo pokazivača napunjenosti ležišta metka i kočnice obarača (safe action). Sa svakom serijom pištolja slijedile su dorade i izmjene čime je ovaj model doveden do savršenstva.

HS-2000 posjeduje tri međusobne neovisne kočnice: automatsku kočnicu na hrptu rukohvata (kao na glasovitom Coltovu pištolju M 1911), pasivnu blokadu udarne igle i predokidač mehanizma okidanja kao svojevrsnu kočnicu samog okidača. Temeljna ideja konstruktora bila je osloboditi pištolj suvišnih poluga te maksimalno pojednostaviti rukovanje njime tako da posjeduje samo jednu polugu za rastavljanje i malenu tzv. sliderelease polugu koja služi za zaustavljanje i otpuštanje navlake iz stražnjeg u prednji položaj.

HS-2000 posjeduje pokazivač metka u cijevi i pokazivač napetosti udarne igle tako da strijelac u svakom trenutku vizualnim pregledom može ustvrditi nalazi li se metak u cijevi i je li igla u napetom ili opuštenom položaju. Ovu odliku osobito cijene policajci jer se sprječavaju neželjena ispaljivanja. HS-2000 početno se izrađivao u tri kalibra i to 9 mm PARA, .40 Smith &Wesson i .357 SIG, dok su naknadnim razvojem modela uvedena još dva kalibra i to .45 ACP i .45 GAP. Uvođenje novih kalibara i više različitih novih modela nametnulo je potrebu za novom klasifikacijom jer se pištolj HS-2000 na američkom tržištu prodavao pod imenom XD (engl. kratica za eXremeDuty). Nova klasifikacija trebala je pomoći boljem razumijevanju i identifikaciji modela te lakšoj orijentaciji kupaca u kupovini oružja. S obzirom na to da se u SAD-u pištolj HS-2000 prodavao pod oznakom XD, za to se tržište osnovnoj oznaci XD počela dodavati brojčana oznaka koja je označavala kalibar pa se tako pištolj kalibra 9 mm PARA prodavao pod imenom XD-9, onaj u kalibru .40 Smith&Wesson pod imenom XD-40 itd. Isto načelo primijenjeno je i za tržišta izvan SAD-a, gdje se pištolj ne prodaje pod oznakom XD, već pod oznakom HS s pridodanim numeričkim oznakama kalibra te je tako pištolj kalibra 9 mm PARA označen kao HS-9 i tako dalje.

Pištolji HS/XD konstrukcije prolazili su razvojni put, a konačni je proizvod upravo pištolj XDM, najnoviji i najbolji u širokoj paleti ponude karlovačkog HS Produkta.