Izložba „Ljepota lažnog sjaja“ u Splitu

Slika /muzej/izlozbe/2018/split08.jpg

Muzej policije, s dijelom postava izložbe "Ljepota lažnog sjaja", sudjelovao je na drugoj konferenciji “Sigurnost povijesnih gradova – Izazovi turizma”, koja se održala 16. i 17. ožujka 2018. u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva kulture te Ministarstva turizma

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, predsjednik Udruge povijesnih gradova i načelnik općine Klis Jakov Vetma, pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Ivica Filipović, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina te na kraju župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je ujedno i otvorio konferenciju.

Voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, rekla je kako je prikupljanje krivotvorina započelo 2009. godine kada se putem Službe organiziranog kriminaliteta, Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se nakon pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije. Ovo je prvi puta, kaže Biočić, da Muzej policije izlaže dio svoje zbirke na području Splita te istaknula kako izložba ima i edukativan karakter jer pridonosi osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina i  borbi protiv crnog tržišta u ovom specifičnom obliku kriminala.

Radi se o krivotvorinama radova Ede Murtića, Zlatka Price, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Ivana Rabuzina i Ferde Kovačevića. Tu su i dvije krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvoreni su radovi Amadeo Modgliania i Pierre-Augustea Renoira.

Tijekom konferencije svjetski stručnjaci s područja sigurnosti iz SAD-a, Velike Britanije, Izraela i Turske, govorili su o sigurnosti povijesnih gradova i izazovima turizma te kako pronaći balans između revitalizacije kulturne baštine i turizma kao gospodarske djelatnosti u čemu je izložba krivotvorenih umjetnina iz Muzeja policije svakako dala svoj doprinos.