Izložba „Ljepota lažnog sjaja“ u Bjelovaru od 15. 12. 2017. do 15. 1. 2018.

Slika /muzej/izlozbe/2018/bejlovar09.jpg

U petak, 15. prosinca, 2017. godine u Gradskom muzeju Bjelovar, na Trgu Eugena Kvaternika svečano je otvorena izložba krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“. Policijska klapa Sv. Matej Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske je svojim dvjema prigodnim pjesmama "Luka usred žitnih polja" i "Hrvatska policija" uveličala početak svečanog otvorenja. Izložbu, koju su organizirali Muzej policije i Gradski muzej Bjelovar, svečano je otvorio gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak, rekavši kako je ova izložba prvenstveno edukativnog karaktera, te kako su sva ta djela uglavnom predmeti kaznenog djela.

To nije izložba o umjetnosti u slikarstvu i kiparstvu. To je izložba o prijevarama nad lakovjernim ljudima posredstvom umjetnosti, o beskrupuloznosti crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali neupućenih kupaca, odnosno to je izložba o jednom specifičnom obliku kriminala. Voditelj Muzeja policije Željko Jamičić je istaknuo da je ovo treće predstavljanje ove specifične izložbe hrvatskoj javnosti. Danas ovu podzbirku čini šezdesetak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kad se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Izložbom se željelo pridonijeti osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta i borbi protiv crnog tržišta, a na izložbi je predstavljena većina predmeta iz kriminalističke zbirke koju ukupno čini šezdesetak izložaka. Najveći broj se odnosi na ulja na platnu, a u zbirci se nalazi i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina poznatih hrvatskih slikara i kipara uz nekoliko krivotvorina stranih umjetnika.

Izložba je održana od 15. prosinca 2017. do 15. siječnja 2018. godine u Gradskom muzeju Bjelovar.