Svečano otvorena izložba „Sv. Mihael – zaštitnik hrvatske policije“

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
Izložba „Sv. Mihael – zaštitnik hrvatske policije“ svečano je otvorena u petak, 27. rujna 2013. u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, a organizirana je u povodu nadolazećeg Dana policije, koji se obilježava upravo na dan sv. Mihaela, 29. rujna.

Ideja za izložbu nastala je početkom godine, na inicijativu docenta Luke Petrača s Učiteljskog fakulteta, s Katedre umjetničkih predmeta. On je predložio da se u prostoru Muzeja policije izlože likovni radovi studenata Učiteljskog fakulteta. Ideja je objeručke prihvaćena, budući da misija Muzeja policije unapređenje suradnje i razumijevanja između policije i društvene zajednice u kojoj služi.

Izloženi radovi studenata Učiteljskog fakulteta izrađeni su na temu sv. Mihaela. Riječ je o skulpturama od žičane mreže koje prikazuju sveca, plošnim radovima iz područja dizajna i grafike te kompozicijama crteža/slike i teksta. Različitim tehnikama, kao što su tuš-drvce, olovka i tvrdi pastel, oblikovani su izloženi likovi.

Širina prihvaćenosti svetog Mihaela među Hrvatima prikazana je i kroz fotografije župnih crkava iz svih krajeva naše zemlje, koje su također izložene na izložbi.

Svečanosti otvorenja izložbe prisustvovali su i Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, Miro Laco, pročelnik ureda gradonačelnika Grada Zagreba, Želimir Radmilović, načelnik Policijske akademije, Aco Martinović, načelnik Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima i drugi voditelji službi unutar MUP-a, kao i policijski službenici i djelatnici Ministarstva te autori radova i građani.

Prigodnim govorima uzvanicima i posjetiteljima obratili su se Željko Jamičić, voditelj Muzeja Policije, Luka Petrač, inicijator same izložbe te Josip Mihaljević, voditelj projekta pri Kabinetu ministra, koji je svečano otvorio izložbu. U svom obraćanju podsjetio je na početak devedesetih i ratnu agresiju na RH, kada je i započela briga Crkve za vojnike i policajce na području Republike Hrvatske. Tadašnji predsjednik Republike uputio je Predsjedniku biskupske konferencije zamolbu da se pobrine za duhovnu skrb branitelja koji su branili svoju domovinu. Sveti Mihael proglašen je zaštitnikom hrvatske policije 1992. godine, od kada se upravo 29. rujna slavi kao Dan hrvatske policije. Danas u MUP-u djeluju tri kapelanije čiji je zaštitnik sveti Mihael: u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj u 2. PP Split i u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, u Policijska akademiji i sjedište MUP-a.

Policijski službenik iz Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj Mato Topić pročitao je Molitvu arkanđelu Mihaelu protiv zloduha. Svečanom ugođaju na otvorenju izložbe pridonio je i gudački kvartet Improvisato, čiji su članovi za posjetitelje izveli dvije skladbe. 

Izložba je postavljena u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, Savska cesta 39, a bit će otvorena za javnost do 13. listopada, svakog radnog dana od 8 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13. sati. Ulaz je slobodan. Ministarstvo unutarnjih poslova i Muzej policije pozivaju sve građane da dođu i razgledaju ovu izložbu.