Izložba: "Svaki kontakt ostavlja trag"

  • Slika:
  • Slika:

Foto: MUP 

Povodom obilježavanja 60. obljetnice rada Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, u prostorijama Ministarstva unutarnjih  poslova, od 21. 11. – 15. 12. 2013., postavljena je izložba „Svaki kontakt ostavlja trag“. Otvaranju izložbe nazočili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Gordan Mršić, načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović i brojni  drugi. Izložbu je otvorio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić čestitkama i pohvalama djelatnicima Muzeja policije i Centra, a uzvanicima i posjetiteljima otvorenja izložbe,  prigodnim govorima obratili su se i voditelj Muzeja policije Željko Jamičić i načelnik Centra Gordan Mršić. „Sretan sam što se Centar nalazi u Ravnateljstvu policije i nosi ime Ivana Vučetića. Godišnje se u Centru provede oko 22 500 predmeta te ako taj broj pomnožimo sa 60 godina, to je zaista zavidna brojka. Pohvalio bih rad 134 djelatnika Centra koji su priskrbili akreditacije i tako učinili da smo lideri u regiji i da susjedne zemlje dolaze k nama na obuku i vještačenja“ - istaknuo je ravnatelj Dominić. Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ove izložbe: „Pratimo trendove i tehnike te mi je drago da akreditiramo 57 ispitnih metoda iz svih polja forenzike te da pratimo sve korake koji su potrebni za daljnji razvoj. Siguran sam da ćemo nastaviti razvitak Centra tako da znanost bude ta koja prati, a na nama je da i dalje stvaramo uvijete.“ Načelnik Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan VučetićGordan Mršić istaknuo je kako Centar nastoji biti jedna od vodećih europskih forenzičkih institucija. Danas Centar posebno ulaže u svoje djelatnike i njihovu daljnju edukaciju te prelazi i u znanstvenu instituciju što je posebno vidljivo u činjenici da je Centar mentor drugim centrima u regiji.

Povijest CFIIV

CFIIV „Ivan Vučetić“ utemeljen je 1953. godine kao Centralni ured za kriminološka istraživanja i bio je samostalna jedinica Državnog sekretarijata za unutrašnje poslove. U to vrijeme, bila je to prva specijalizirana jedinica za kriminalistička ispitivanja i vještačenja i kriminološka istraživanja u bivšoj Jugoslaviji. Od osamostaljenja Republike Hrvatske Centar postaje nacionalni forenzični centar koji obavlja forenzična vještačenja i ispitivanja za potrebe policije, državnog odvjetništva i sudova. Od 1997. godine Centar nosi ime Ivana Vučetića, Hrvata koji je prvi u svijetu, godine 1891., ustanovio sistematiku deseteroprstne daktiloskopske zbirke.

Danas Centar nastoji biti jedna od vodećih europskih forenzičkih institucija koja u svom opsegu akreditacija posjeduje 57 ispitnih metoda iz svih polja forenzike.

Na izložbi su prikazane metode toksikoloških vještačenja za utvrđivanje droga u organizmu, daktiloskopske metode za izuzimanje otisaka prstiju, biološka vještačenja i kontaktna vještačenja tekstilnih vlakana, kemijsko-fizikalna vještačenja požara i eksplozija te vještačenja tragova kod prometnih nesreća i na kraju neke od metoda vještačenja rukopisa i dokumenata.

Prezentacije izuzimanja tragova

Posjetitelji su tijekom izložbe imali prilike vidjeti pokazne vježbe stručnjaka CFIIV-a „Ivan Vučetić“ te im postaviti razna pitanja. Mogli su upoznati  hrvatske forenzičare i saznati kako se postaje jedan od njih te  koliko su slični ili različiti od forenzičara iz američkih CSI serija, nose li oružje i uhićuju li osumnjičenike. Dobili su odgovor što je materijalni dokaz i zašto je on važan u dokaznom postupku te su mogli naučiti kakvi su dokazi nekada bili dovoljni da bi se nekoga osudilo. Izložba je, između ostalog, prikazala i  praktičnu uporabu nastave kemije, fizike i biologije.

Prezentacija izuzimanja otiska potplate obuće, mulažiranja te izuzimanja silikonskog odljevka s dlana i nadlanice šake tzv. parafinske rukavice, održana je u utorak, 3. prosinca.

Riječ je o prezentaciji kojom se posjetiteljima izložbe željelo na direktan način prikazati kriminalističke tehnike, koje se koriste kada se tijekom uviđaja pronađu tragovi potplate obuće ili tragova automobilskih i ostalih vrsta guma. Tim se postupkom kriminalističkih vještačenja utvrđuju opće i individualne karakteristike mogućih počinitelja kaznenih djela. Osim odljevka koji se dobiva kao krajnji rezultat mulažiranja, posjetitelji su mogli uživo vidjeti i način izuzimanja „parafinske rukavice“ sa šake mogućeg počinitelja kaznenog djela pucanja iz vatrenog oružja. Naime, prilikom ispaljivanja streljiva na šakama počinitelja uvijek ostaju nevidljivi tragovi sagorjelih i nesagorjelih čestica baruta. Vještačenjem u CFIIV Ivan Vučetić, u službi za traseološka vještačenja utvrđuje se prisutnost navedenih čestica na silikonskom odljevku. Parafinska rukavica razdvoji se na dva dijela, na nadlanicu i dlan, te se kemijskim pripravkom (difenilaminom) pokapa. Ukoliko se pokažu tragovi u obliku punoglavaca tamnije boje, tada možemo potvrditi da se radi o osobi koja je bila u doticaju s vatrenim oružjem.

Osim ovih prezentacija, tijekom postava izložbe posjetitelji su mogli nazočiti brojnim zanimljivim oblicima i načinima izuzimanja otisaka papilarnih linija prstiju i dlanova, te se uživo uvjeriti u točnost izreke Edmonda Locarda „Svaki kontakt ostavlja trag“, po kojoj ova izložba i nosi naziv.