Izložba 2006.

Nakon četrnaest dana trajanja, završila je izložba¸ što ju je Muzej policije postavio povodom obilježavanja Dana policije. O njezinom sadržaju na otvorenju izložbe uzvanicima je govorio Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije, a prigodnim riječima otvorio ju je pomoćnik ministra Filip Dragović.

Ovogodišnji postav izložbe činile su tri tematske cjeline i jedna pedagoška igra.

Prvu cjelinu činili su izlošci pod temom „Od Kriminalnog muzeja do Muzeja policije“

Ovo je vjerojatno bila jedna od posljednjih izložbi koja se održavala u predvorju sjedišta MUP-a, jer se očekuje da će uskoro u sklopu zgrade započeti radovi na preuređenju bivše kinodvorane u prostor predviđen za stalni postav Muzeja policije.

Izložbom se podsjetilo na gotovo stogodišnju povijest kriminalističkih muzeja u Hrvatskoj, ukazalo na razliku između njih i Muzeja policije, a prvi je put prikazano idejno arhitektonsko rješenje budućeg muzejskog prostora.

Drugu cjelinu činili su izlošci pod temom „Uhvaćeni - Hrvatska policija u novinskoj fotografiji“

Na izložbi je izloženo pedesetak fotografija članova Zbora fotoreportera novinskih kuća koji svakodnevno prate djelatnosti hrvatske policije.

„Uhvaćeni – jednom i policajci! Zaustavljeni u svojim svakodnevnim ophodnjama! Prekinuti u najzahtjevnijim zadaćama! Uznemiravani i u trenucima odmora! Ali samo na fotografijama novinskih kroničara svakodnevice kojima su u fokus objektiva tako često naišle i plave odore pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH…“ napisala je Ana Raić Knežević, novinarka Novog lista.

Treću cjelinu činili su izlošci pod temom „Hrvatski policajci za hrvatske navijače“

U osiguranju događaja na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2006. u Njemačkoj sudjelovali su i hrvatski policajci, što je prikazano na fotografijama različitih dimenzija. Osobito zanimljive bile su fotografije susreta hrvatskih navijača i naših policajaca na njemačkim ulicama. Popratnim predavanjima tijekom izložbe, policajci, sudionici osiguranja, prepričavali su svoje doživljaje, mjere i postupke osiguranja, susrete s navijačima i odgovarali na pitanja slušatelja.

Popratna predavanja naših kolega iz Zapovjedništva interventne policije, Marijana Jozića i Dubravka Pereca iz Odsjeka za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima iz Odjela za javni red MUP-a, bila su pun pogodak. Pokazalo se da smo na pravom putu kad želimo da Muzej postane mjesto komunikacije s građanima, na kojem će naši kolege svoja profesionalna iskustva prenositi rizičnim društvenim skupinama. Kad predavači govore iz iskustva i zanimljivi su u svojim izlaganjima, onda i slušatelji odgovaraju pozornošću.
 

Četvrtu cjelinu činili su izlošci pod temom „Igračke s policijskim obilježjima“

Popularnost televizijskih emisija, filmova i romana iz policijskog svijeta planetarna je. Posebno je kod mlađih uzrasta poznata opčinjenost odorom, tako da gotovo i nema djeteta koje se nije igralo s nekim policijskim autićem.

Razvijajući pedagošku djelatnost, Muzej policije ove je godine pozvao svu djecu (i odrasle), koji imaju neku igračku s policijskim oznakama (npr. autić s natpisom POLICIJA, POLICE, SHERIFF i sl. ili neku lutku s likom policajca) da je donesu dok izložba traje. Igračke su nam donosila djeca iz dječjih vrtića, nižih razreda osnovnih škola, ali i odrasli građani. Izloženo ih je bilo gotovo 150, a vlasnike, kojima smo nakon završetka izložbe vratili igračke, darivali smo s prigodnim poklonom - privjeskom sa znakom MUP-a.

 

Izložbu je posjetilo oko 700 posjetitelja, što je, istina, manje od očekivanog, ali broj koji u našim uvjetima nije zanemariv.

Posljednjeg dana trajanja izložbe posjetio nas je kolega, španjolski policajac iz Barcelone. Pohvalio je izložbu, a da ne ostane sve samo na riječima razmijenili smo policijsko znakovlje. Kako mu je djevojka Zagrepčanka, obećao je ponovno doći. 

O Muzeju policije i njegovom pedagoškom radu na IV. skupu muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem govorio je njegov voditelj Željko Jamičić. Skup se održao u Kninu pod pokroviteljstvom Poglavarstva Grada Zagreba. U izlaganju je bilo riječi o radu na projektu Muzeja policije, njegovim izložbama i akcijama s posebnim osvrtom na pedagoški rad. Muzejski profesionalci s iskrenim zanimanjem slušali su izlaganje, postavljali pitanja i nudili suradnju na budućim izložbenim projektima. Iz Etnografskog muzeja ponudili su zajednički rad na temi o kaznama, a iz Muzeja suvremene umjetnosti o temi krivotvorina u hrvatskim muzejima. Kako je među nazočnima bilo i nekoliko slušatelja koji su posjetili našu ovogodišnju izložbu, javno je pohvaljena ideja o izlaganju igračaka s policijskim obilježjima. 

 
Za kraj, iz naše Knjige dojmova izdvajamo dva zapažanja:
 
  • „Jake snage MUP-a branile su nas dok smo bili mali! Hvala vam jer mi ćemo braniti vas ako bude trebalo … «.
  • Vrlo poučno, edukativno za učenike i učiteljice. Predavač je vrlo zainteresirao učenike što rijetko doživljavamo u mnogim muzejima. Po licima učenika vidim da su zadovoljni. Svaka pohvala svim djelatnicima policije. Čestitamo vam vaš Dan.
      Anka Kričković, OŠ I. Gundulića