Božić 2006.

U  sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova na Savskoj cesti u Zagrebu od 20. prosinca 2006. do 20. siječnja 2007. godine bila je otvorena izložba likovnih radova djelatnika MUP-a, koju je organizirao Muzej policije. Šest autora, među kojima i jedna žena, izložilo je 45 slika različitih formata i tehnika crtanja, sedam glinenih i drvenih skulptura te jednu instalaciju.


Izložbu je uvodnim obraćanjem otvorio Zlatko Mehun, načelnik Odjela za odnose s javnošću, o postavu izložbe, autorima i njihovim tehnikama nazočne je upoznao voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, a prigodnim riječima izložbu je službeno otvorio Dražen Krtanjek, načelnik Kabineta ministra. Svečanost otvorenja izložbe uveličali su učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba nastupom na gitari, flautama i električnim glasoviru.

Ukratko o autorima:

Božica Štefanović slika tehnikom ulja na platnu kojom najbolje izražava svoje doživljaje, a najdraži motivi su joj krajobrazi. Na izložbi se predstavila uljima na platnu velikog formata s motivima starog Zagreba prema radovima slikara Vladimira Kirina. Dosad nije javno izlagala. Djelatnica je u Odjelu za unutarnju zaštitu Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Berislav Mance samouki je slikar. Slika tehnikama ulja na platnu i ulja na staklu, a bio je članom Grupe 69. Osim slikarstvom, bavio se i umjetničkom fotografijom i likovnim instalacijama. Nekoliko puta izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama. Ovaj put izložio je zanimljivu instalaciju koja se sastojala od krajobraza i fotografije koje je međusobno povezivao kraći videozapis. Načelnik je Odjela za međunarodne odnose u Kabinetu ministra.

Ignac Končić-Branko počeo je kao crtač stripova, a potom su ga zaokupili motivi mora i lova koje crta u tehnici ulja na platnu. Iako napravljen prema jednoj starijoj fotografiji njegov portret u olovci ministra Kirina privukao je pozornost gledatelja. Dosad nije javno izlagao. Djelatnik je u Puškarskoj radionici Odjela policijske tehnike Ministarstva unutarnjih poslova.

Vinko Bakula bavi se kiparstvom i crtanjem. U njegovim radovima zastupljeni su sakralni motivi, a izlagao je na skupnoj izložbi radova djelatnika MUP-a koju je Muzej policije postavio povodom Uskrsa 2006. godine. Trenutno je pomoćnik policijskog kapelana u Kapelaniji sv. Mihaela za Ministarstvo unutarnjih poslova/sjedište i Ravnateljstvo policije.

Ivan Šekelja kompleksni je umjetnik koji se, osim slikarstvom, bavi i pisanjem proze i poezije. Slikarstvom se počinje intenzivnije baviti od 1995. godine. Radi u svim tehnikama, a najčešće u kombiniranoj tehnici akvarel – tuš. Crta portrete i krajobraze, a povremeno se bavi kiparstvom. Djelatnik je I. postaje prometne policije u Zagrebu.

Jadranko Mikulić slikarstvom se počeo baviti još od gimnazijskih dana. Suhi pastel i olovka te ulje na platnu najčešće su mu tehnike slikanja, a motivi koje najčešće bira su krajobrazi i mrtva priroda. Djelatnik je u Odjelu policijske tehnike u Upravi za tehniku.

 

Vrsnoću radova naše kolegice i naših kolega pohvalio je, uz poneku dobronamjernu primjedbu, i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vatroslav Kuliš.    Njegova razmišljanja bila su na tragu onog kojeg je 27. prosinca prošle godine u knjigu dojmova upisao likovni pedagog i ratni fotograf iz Pakraca Dionizije Šebetovsky: „Ugodno sam iznenađen kvalitetom i likovnim djelima djelatnika MUP-a. Izložba je na najvišoj razini.. Čestitam!“.

Zanimljivo je i da su i tiskovine poput Večernjeg lista i Globusa  posvetile cijele stranice ovoj izložbi što predstavlja snažan poticaj djelatnicima Muzeja policije na daljnjem predstavljanju unutarnjih potencijala našeg ministarstva.

Na kraju, zbog velikog međunarodnog vjerskog skupa mladih održanog krajem prošle godine u Zagrebu, osim dvjestotinjak naših, izložbu su razgledali i posjetitelji iz Španjolske i Poljske.