Izložba „Ljepota lažnog sjaja“ u Gradskom muzeju Varaždin, 11. 8. -24. 9. 2017.

Slika /muzej/izlozbe/2017/varazdin07.jpg

Izložba „Ljepota lažnog sjaja“ nije izložba o umjetnosti u slikarstvu i kiparstvu. To je izložba o prijevarama nad lakovjernim ljudima posredstvom umjetnosti, o beskrupuloznosti crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali neupućenih kupaca, odnosno to je izložba o jednom specifičnom obliku kriminala. Njome želimo  pridonijeti osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta i borbi protiv crnog tržišta.

Zbirku smo počeli stvarati prije desetak godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su nam samoinicijativno, po pravomoćnosti sudskih presuda, dostavile neke policijske postaje. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kad se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Danas ovu podzbirku naše Kriminalističke zbirke predmeta čini šezdesetak izložaka od kojih se najveći broj (61 predmet) odnosi na ulja  na platnu i nekoliko skulptura (4 predmeta). Najviše je krivotvorina radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi pripisani Dimitriju Popoviću, Đuri Pulitici, Vasku Lipovcu, Ivanu Lackoviću Croati, Miljenku Stančiua, Vladimiru Kirinu, Oskaru Hermanu, Borisu Bućanu, Ivani Rabuzinu, Ivanu Generaliću, Ferdi Kovačeviću, Dragica Cvek Jordan i Nikole Reisera. Tu su i tri krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i jedna Vojina Bakića, a od stranih autora posjedujemo krivotvorene radove Salvadora Dalija, Paula A. Renoira i Amedea Modiglianija.

Ovo je drugo predstavljanje ove specifične izložbe. Prvo je bilo u Zagrebu 2016. godine kad je naišla na izuzetan odjek u medijima i zainteresiranoj javnosti.       

Na otvorenju izložbe govorili su ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, a izložbu je otvorio zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Darko Blaži. Unatoč tome što je dan ranije GMV otvorio izložbu radova varaždinskog slikara Miljenka Stančića na otvorenju izložbe okupio se velik broj zainteresiranih posjetitelja.

U sklopu izložbe „Ljepota lažnog sjaja“ održana su izuzetno uspješna i posjećena predavanja vanjskih suradnica Muzeja policije.

Dijana Nazor, viša konzervatorica-restauratorica u Hrvatskom restauratorskom zavodu, predstavila je rezultate svojih istraživanja umjetničke slike starog majstora, modernih i suvremenih umjetnika infracrvenim postupkom. Pokazala je kako se uz pomoć nekontaktne metode infracrvenog spektra mogu otkriti sve preinake i naknadne popravke na nekoj slici kao i krivotvorine umjetnina, odnosno pokazala je kako se snimanjem umjetnina u vizualnom i IC spektru umjetnine mogu štititi od krivotvorenja.

Predavanje su poslušali muzealci, galeristi i konzervatori sjeverozapadne Hrvatske, a zanimljivo je da su mu prisustvovali i muzealci iz Gradskog muzeja u Sisku.

Drugo predavanje pod nazivom: „Han van Meegeren, jedan od najvećih krivotvoritelja 20. stoljeća“ održala je Sagita Mirjam Sunara, pročelnica Odsjeka za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Nekoliko tjedana nakon završetka Drugog svjetskog rata započelo je suđenje Hanu van Meegerenu. Optužnica ga je teretila za suradnju s okupatorom jer je 1943. godine prodao je jednu Vermeerovu sliku njemačkome feldmaršalu Hermannu Göringu. Iznošenje tako vrijedne umjetnine iz Nizozemske proglašeno je činom izdaje. O tom i drugim detaljima oko Meegerena, vrlo živo i vrlo stručno, govorila je dr Sunara što je iznimno brojna publika popratila pljeskom.

Prema riječima ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin bilo je to najposjećenije predavanje ikad održano u GMV u ciklusu „Srijeda u muzeju“.