Mario Mikulić

Rođen 1982. godine u Gradačcu (Bosna i Hercegovina). Srednju policijsku školu završio je na Policijskoj akademiji u Zagrebu. U sustavu MUP-a RH radi od 2001. godine a trenutno u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kao kriminalistički tehničar za daktiloskopiju i identifikaciju.

Radeći na poslovima kriminalističke tehnike, u bijegu od svakodnevnih poslova kriminalističkog tehničara, počinje fotografirati dalje od mjesta događaja. No, sklonost fotografiji javlja se još u osnovnoj i srednjoj školi fotografirajući za školske časopise, dok do intenzivnijeg bavljenja fotografijom dolazi nešto kasnije.

Predmete, prirodu, ljude i pojave, fotografira digitalnom i već pomalo zaboravljenom analognom tehnikom s minimalnim softverskim zahvatima i korekcijama. Promišljajući svoju fotografiju, Mikulić kaže kako se na većini fotografija, zbog postizanja sklada, raspored elemenata ne temelji u središtu kadra, iako to nije pravilo.

Naglašavajući objekte fotografije uravnotežuje kompoziciju ispreplićući vertikalne i horizontalne crte, čime ih razdvaja na pravilne trećine. Kroz fotografiju se često provlači i crta vodilja koja pozornost gledatelja odvlači u dubinu kadra. Boju svake fotografije definira trenutak njezina nastanka.

Fotografijom Mikulić ne želi izazivati promatračevu emociju, već prikaz svakodnevice zaustavljene u djeliću sekunde. Time zapravo na praktičan način donosi definiciju fotografije, koja puno stvari može oteti zaboravu. Motiv je nevažan. Važan je način njegove interpretacije.

Član je Udruge fotografa Istre i Foto kluba Vinkovci. Dosad je sudjelovao na mnogim fotografskim međunarodnim natječajima. Izlagao je na  Foto Extempore Novigard 2006., i 2007., Salonu fotografije u Vinkovcima 2009., Foto Salonu Kumanovo – u Makedoniji 2007., Glanzlichter projektu natur&fotografie u Njemačkoj, Foto klubu Kornat 2008. U Kukljici i na Sony World Photo Awards 2008.

Fotografije su mu bile također zapažene i na zajedničkim izložbama u Novigradu, Poreču, Rovinju i Grožnjanu, a neke su pronašle i svoje mjesto u kalendarima Turističkih zajednica Županije istarske i grada Novigrada te u časopisu T3.

Surađujući s redakcijom službenog glasila MUP-a RH „MUP – Mir, ugled, povjerenje“ i Odjelom za odnose s javnošću, od 2007. do 2010. godine više od četrdeset novinskih članaka popraćeno je njegovim fotografijama.

Ovo mu je prva samostalna izložba kao i prvo izlaganje u Muzeju policije.