Hrvati u policijama drugih zemalja

Obogaćivanjem muzejskog fundusa zbirkom pod nazivom Hrvati u policijama drugih zemalja, Muzej policije želi dati svoj doprinos neiscrpnoj temi – temi iseljeništva iz perspektive policijskog poziva. U tom nastojanju usredotočili smo se na uspostavu veza i suradnje s policajcima u svijetu koji su Hrvati ili su hrvatskog podrijetla, a bili su ili jesu pripadnici policijskih postrojba zemalja u kojima žive.

Kako svaki muzejski predmet ima svoju punu vrijednost tek kad je uz njega vezana i neka priča, jer nije svrha tek doći do predmeta (odore, kape, oznake, fotografije …) koji je pripadao policajcu ili policajki hrvatskog podrijetla, već je iznimno važno od darivatelja saznati zanimljivosti vezane uz njegov životni put i uz predmete koji su bili dio policijskog poziva.

Predstavljamo bivše i sadašnje pripadnike policijskih postrojba iz drugih zemalja s kojima smo dosad uspjeli uspostaviti vezu ili posrednim putem od njih dobiti zanimljive predmete.

Nadamo se i budućoj suradnji s gospodinom Antom Jurićem, australskim policajcem iz Melbournea, s kojim smo također uspjeli stupiti u vezu.

U tijeku je i angažman na uspostavi veza s još nekolicinom policijskih službenika hrvatskog podrijetla, primjerice s umirovljenim narednikom Frankom Grivichom, koji je radio u Područnim policijskim snagama Niagara, St. Catharines, Ontario, Kanada.

Svaka nas suradnja i dar za Muzej veseli! Ako ste sadašnji ili bivši policijski službenik u stranoj zemlji, a hrvatskog ste podrijetla ili znate za nekog takvog, javite nam se. Time ćete pridonijeti da Muzej policije Republike Hrvatske obogati svoj fundus još jednom zanimljivom i važnom muzejskom zbirkom.

 

Brad Brajcich

Časnik je za vezu u Odjelu policije Saanich, Britanska Kolumbija, Kanada, te član policijske ronilačke ekipe. Djed i baka po ocu rođeni su na otoku Visu. Suradnju je sasvim slučajno potaknuo njegov otac tijekom posjeta Splitu, razmijenivši s našim policajcem majicu svoga sina Brada, policajca grada Saanicha, za košulju hrvatskog policajca. Ubrzo nakon što je majica završila u Muzeju, stupilo se u vezu s Bradom, koji je za fundus Muzeja iz Kanade poslao policijsku kapu s oznakom narednika, sportsku kapu s oznakom ronilačke brigade i oznake pripadnosti policiji grada Saanicha.

Saanich Police

MAJICA - Brad Brajcich

Vrijeme proizvodnje: 2003. 
Materijal: pamučna tkanina
Dimenzije: 95 x 74 x 2 cm
Inv. br. 731
 

Tamnoplava majica kratkih rukava, na kopčanje s dva dugmeta. Na prednjoj lijevoj strani je izvezen tekst Sannich Police.
Darovao Bradley Brajacich, iz Saanich Police Department, Kanada, 2003. godine.

Policijska, Saanich Police

KAPA - Brad Brajcich

Vrijeme proizvodnje: 2005.
Materijal: tkanina, koža, plastika, skaj, metal
Dimenzije: 25 x 14 x 27 cm
Inv. br. 1414

 

Kapa ovalnog oblika izrađena od tkanine tamnoplave boje, s tjemenom prišivenim na pasicu. Štitnik je plastičan. Podbradnjak je ukrasni od skaja crne boje. Pričvršćen je za pasicu s dva metalna dugmeta srebrne boje s reljefno utisnutom krunom i tekstom Police Force.
Na sredini kape je metalna oznaka srebrne boje s različitim motivima. Na oznaci piše: POPULO SERVIENDO SAANICH POLICE SERGEANT.
Darovao Bradley Brajacich, iz Saanich Police Department, Kanada, 2005. godine.

Sportska, Saanich Police, Dive unit

KAPA - Brad Brajcich

Vrijeme proizvodnje: 2005.
Materijal: pamučna tkanina, metal
Dimenzije: 19 x 14 x 28 cm
Inv. br. 1421


 

Sportska kapa sa šiltom izrađena od pamučnog materijala plave boje. Sastoji se od šest dijelova s dugmetom na vrhu. Na prednjem dijelu izvezena je oznaka s tekstom SPDU.
Iznad u polukrugu je izvezen tekst SAANICH POLICE, a u donjem dijelu DIVE UNIT.
Na stražnjem dijelu je izrez na čijem kraju su dvije trake spojene metalnom kopčom.
Darovao Bradley Brajacich, zaposlen u Saanich Police Department, Kanada, 2005. godine.

OZNAKA PRIPADNOSTI - Brad Brajcich


Vrijeme proizvodnje: 2005.
Materijal: pamučna tkanina
Dimenzije: 10 x 11,5 cm
Inv. br. 1415

 

Oznaka izrađena od tkanine crne boje, obrubljena plavom ispuskom, s izvezenim različitim motivima i tekstom SAANICH  POLICE.
Darovao Bradley Brajacich, zaposlen u Saanich Police Department, Kanada, 2005. godine

Ruža Tomašić

Članak o Ruži Tomašić iz Jutarnjeg lista, ožujak 2005.

Želja da nešto više saznamo o policijskom životu gospođe Tomašić, bivše saborske zastupnice, ostaje i dalje otvorena. Posredno nam je darovala svoju odoru - odoru policije provincije Ontario, Kanada. Gospođa Tomašić je od 1981. do 1998. godine bila policajka u Torontu, obavljajući različite poslove u rasponu od poslova prometne policije do kaznenih djela poput silovanja i prostitucije, narkotika i poslova inspektora detektiva za rad s djecom ovisnicima. U Hrvatsku se vratila 1999. godine. 
 

Ženska, Ontario Provincial Police

ODORA - Ruža Tomašić

Vrijeme proizvodnje: oko 1990.
Materijal: vunena tkanina, metal, uzica
Dimenzije:
- Sako 85 x 7 x 53 cm
- Hlače 111 x 4 x 55 cm

​Inv. br. 1657/1-2

Odora se sastoji od sakoa i hlača. Izrađena je od tkanine tamnoplave boje. Na dugmadi sakoa utisnut je grb i tekst Provincial Police Ontario. Sako je na lijevoj strani ukrašen tzv. renderom izrađenim užarskim pletenjem. Na oba rukava našivena oznaka je s tekstom O.P.P. (Ontario Provincial Police), a na lijevom rukavu je i oznaka s tekstom Standard First Aid.
Darovala Ruža Tomašić, Zagreb, 2006. godine.

Berislav Mlaker

Rođen je u Zagrebu, a u SAD se s obitelji preselio 1984. godine kao osnovnoškolac. Karijeru policijskog službenika započeo je 2002. godine u zatvoru „Contra Costa County“, 2004. prelazi u policijsku postaju Walnut Creek pokraj San Francisca. Godine 2007. prijavljuje se za premještaj u San Francisco, koji je mnogoljudni grad sa starom poviješću i veliko turističko središte. San Francisco Police Department ima više od dvije tisuće policajaca i mnogo odjela, tako da se u jednoj životnoj karijeri može mnogo toga promijeniti, što je Berislava najviše motiviralo na dolazak, ali i ostanak. San Francisco ima 10 policijskih postaja, a Berislav pripada postaji „Cental Station“ u kojoj obavlja službu pješačke ophodnje.
Kaže da svaki dan uživa u svom poslu, ne planira nikakve promjene, budući da je patrola San Franciscom vrlo intenzivna i raznolika. Kaže da istinski osjeća policijski poziv što i dokazuje time što se nikada ne odvaja od svoje policijske značke sa brojem 13, koju je donio sa sobom čak i na godišnji odmor u Hrvatsku. A značka američkog policajca je jedna i jedinstvena. Već preko 120 godine za američku policiju izrađuje je isti obiteljski obrt. Prilikom stupanja u službu policajac dobije značku i služi se njome do umirovljenja. Tada je vraća, te se ona predaje mladom policajcu koji tek stupa u službu. Berislav kaže da je moguće i zatražiti konkretno nečiju značku, npr. ukoliko sin zatraži očevu značku po odlasku u mirovinu, ili slično.
Berislav je Muzeju policije darovao više predmeta, većinom su to predmeti koje je on koristio u svome radu: policijska kapa, košulje, opasač s nastavcima, policijska palica, metalne lisice s ključem itd.

Branko Vinko Banić Jara

Umirovljeni je policijski pukovnik, rođen u Peruu, od oca Hrvata Ivana Banića Božića, podrijetlom iz okolice Zadra, i majke Peruanke. U policiji je obavljao različite poslove, završio je najviše policijske škole i dobio mnoga policijska odličja.
Posredstvom peruanskog INTERPOL-a darovao je žensku i mušku odoru te sportsku odjeću s oznakom peruanske policije. Posjetnica Branka Banića, pronađena u džepu sakoa, potaknula nas je da o darivatelju i njegovom životnom putu saznamo nešto više, a sve je završilo posjetom gospodina Banića i njegove supruge Muzeju policije

Mate Zdunić


Članak o Mati Zduniću iz Večernjeg lista, srpanj 2005.

Bio je šerif okruga Durant u američkoj državi Michigan, a ono čime se on posebno ponosi je sudjelovanje u osiguranju predsjednika Forda prilikom jednog njegova posjeta Michiganu.
Posjet gospodina Zdunića rodnim Žabicama kod Gospića iskorišten je za susret i razgovor o budućoj suradnji.

 

Muzej policije uspostavio je suradnju i s troje austrijskih policajaca porijeklom Hrvata.

Rudolf Karall

Gradišćanski Hrvat rođen 1957. godine u Oberpullendorfu, Austrija. Glavni je inspektor u austrijskoj policiji. Poslove konobara, koje je obavljao kratko vrijeme u austrijskim turističkim mjestima, ubrzo je zamijenio policijskim pozivom. Nakon završenog školovanja za policijskog službenika, policijsko je službovanje započeo u austrijskom glavnom gradu. Želeći nastaviti obrazovati se, odlučio se za nastavak školovanja i to za inspektora u civilu, što je uspješno završio, nastavivši raditi kao kriminalistički policajac u Službi za suzbijanje teškog i organiziranog kriminala u Beču. U međuvremenu se usavršio za otkrivanje provala u kuće i stanove.
U nastavku policijske karijere, posvetio se prevoditeljstvu, radeći kao tumač za hrvatski, srpski i bosanski jezik. Danas radi kao voditelj kriminal grupe.
Tijekom dugogodišnjeg policijskog staža dobio je stotinjak nagrada za uspješan rad i djelovanje na suzbijanju i otkrivanju kriminala - od ubojstava, teških tjelesnih ozljeda do pljački, provala i prijevara. Neke od nagrada odnose se i na zasluge u otkrivanju međunarodnog organiziranog srpskog kriminala, čije su skupine najčešće „ordinirale“ po zlatarnicama diljem Europe

Johann Marlovits

I ovaj policijski službenik sa činom samostalnog inspektora gradišćanski je Hrvat. Rođen je 1962. godine u Čajtu – Gradišće, Austrija, a policijsku karijeru započeo je nakon dugogodišnjeg rada na poslovima voditelja veleprodaje i maloprodaje u Raiffaisen banci. Želeći promjenu u svom životu, odlučio se školovati za policajca.
Kako se dobro služi hrvatskim jezikom, tijekom srpnja 2007./08. godine obavljao je službu u sklopu hospitacije kao austrijski policajac u odori bez oružja u Policijskoj postaji Rijeka.

Martina Grabovac

Rođena je 1985. godine u Beču. Školovala se na Policijskoj akademiji Austrije, stekavši čin inspektorice pa već dvije godine radi u jednoj od najvećih bečkih policijskih postaja. Kao mlada policajka pred kojom su tek godine učenja, dobiva različita policijska zaduženja. Tako je obavljala poslove prometne policije, poslove koji se odnose na prekršaje i kaznena djela kao što su tjelesne ozljede, krađe i pljačke, a tijekom uličnih prosvjeda ili nogometnih utakmica ravnopravno s kolegama sudjeluje u kontroli sudionika i vođenju brige o sigurnosti. Zahvaljujući poznavanju hrvatskoj jezika, prošle je godine bila zadužena za suradnju s hrvatskim policajcima na nogometnim utakmicama na području Austrije.
Njezino hrvatsko podrijetlo i povijest Grabovca seže u Imotsku krajinu, odakle su se njezini preci odselili u Bugojno i tamo naraštajima pustili korijenje. Godine 1966. očev djed iz Bugojna se preselio u Austriju, a ubrzo za njim i cijela obitelj, gdje su ostali živjeti do danas.