Podzbirka: Poligrafska tehnika

Klasifikator otisaka

PEHL

Njemačka
Vrijeme proizvodnje: 20. st. (druga pol.)
Materijal: metal, staklo, elektrotehnički dijelovi
Dimenzije: 60 x 57 x 55 cm
Inv. br. 4

Takozvani jednostruki komparator, uređaj, sastoji se od kućišta svijetlosive boje i elektrotehničkih dijelova. Služi za povećavanje i klasifikaciju otisaka. Uređaj je očuvan i ispravan.
Preuzeto od Ministarstva unutarnjih poslova, Centra za kriminalistička vještačenja „Ivan Vučetić“, Odsjek za daktiloskopiju, Zagreb, 2002. godine.

Poligrafski uređaj

KEELER, model 6315

SAD
Vrijeme proizvodnje: oko 1959. godine
Materijal: metal, staklo, plastika, guma, papir
Dimenzije: uređaj Keeler Polygraph: 46.5 x 30 x 26 cm
Dimenzije: pneumograf: 25 x 5 x 3 cm
Dimenzije: tlakomjer: 28 x 12 x 0.5 cm
Inv. br. 77/1-3

Uređaj je smješten u metalnosivom kovčegu s poklopcem. Sastoji se od mehanizma za pokretanje vrpce, pisaljki i spremnika za tintu. Uređaj je peterokanalni i mjeri reakcije disanja, krvnog tlaka, pomicanja mišića ruku i nogu te elektrodermalne reakcije ispitanika. Uređaj je nekompletan i neispravan. Preuzeto od Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave zagrebačke, Odjel kriminalističke tehnike, Zagreb, 2002. godine.

Poligrafski uređaj

KEELER, model 6303

SAD
Vrijeme proizvodnje: oko 1960. godine
Materijal: metal, aluminij, staklo, plastika, guma, papir
Dimenzije: 86 x 22 x 32 cm
Inv. br. 78

Uređaj je smješten u metalnosivom kovčegu. Mehanizam je trokanalni s pisaljkama koje bilježe elektrodermalne reakcije, disanje i krvni tlak ispitanika. Pisaljke koriste tintu iz spremnika.
Uređaj je kompletan, ispravan i očuvan. Preuzeto od Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave zagrebačke, Odjel kriminalističke tehnike, Zagreb, 2002. godine

Poligrafski uređaj

„Lafayette Ambasador“

SAD
Vrijeme proizvodnje: 80-tih godina 20. stoljeća
Materijal: aluminij, metal, staklo,plastika, guma, električni dijelovi, papir i dr.
Dimenzije: 53 x 34 x 18 cm
Inv. br. 2518

Poligrafski uređaj smješten je u metalni kovčeg svijetle bež boje i oblih rubova. Ručka je metalna sa kožnom navlakom. Podizanjem poklopca kovčega omogućuje se pristup uređaju. U donjem dijelu su smješteni tipkala, pisaljke sa trakom i tlakomjer, dok se u gornjem dijelu nalazi manji spremnik za kablove.  Poligraf (poli- + -graf) je uređaj poznat pod nazivom "detektor laži". Njime se mjeri i registrira veći broja fizioloških funkcija, npr. pulsa, krvnoga tlaka, tjelesne temperature, disanja i dr. Budući da pri čuvstvenom uzbuđenju dolazi do promjena pojedinih fizioloških funkcija, taj se uređaj koristi u kriminalistici za provjeravanje istinitosti iskaza osoba koje se nalaze pod istragom.
Ovaj poligrafski uređaj je na zaduženju imala PU zadarska od 1994.godine., a 1998. godine jev uređaj posuđen Policijskoj akademiji u svrhu provođenja tečaja za poligrafske ispitivače, te po završetku tečaja nakratko odlazi u posudbu u PU varaždinsku. Godine 2003. posuđen je u PU istarsku jer je došlo do  kvara na njihovom poligrafskom uređaju. U PU istarskoj je ostao sve do 2011. kada je zaprimljen kompjuterski poligrafski aparat i od tada ostaje izvan uporabe. Tijekom dugih godina korištenja s ovim je poligrafskim uređajem samo u PU istarskoj ispitano preko 2000 osoba i uz njegovu pomoć razjašnjen je velik broj najtežih oblika kaznenih djela.
Podatke o uređaju dao g. Vitomir Čakarun, poligrafski ispitivač u PU zadarskoj. Uređaj je u vrlo dobrom stanju, kompletan i bez vidljivih oštećenja.
Preuzeto od PU zadarske, Zadar, 2013.godine

Komplet

za daktiloskopiranje i signaletiku

Hrvatska
Vrijeme proizvodnje: 60-tih godina 20. stoljeća
Materijal: drvo, metal
Dimenzije: 295 x 69 x 15 cm
Masa: oko 135 kg
Inv. br. 2430/1-3   

Komplet se sastoji od tri dijela:

Postolje za snimanje signaletičke fotografije: Na drvenom postolju plave boje  pravokutnog oblika nalazi se drvena stolica, na sredini je tronožni stativ za fotoaparat, a na drugom kraju je metalna poluga koji služi za zakretanje stolice. Stolica na postolju je klasična drvena s naslonom za leđa na koju se posjeda osoba koja se fotografira. Na poleđini naslona se nalaze pomični metalni dodaci crne boje kojima se učvršćuje glava osobe koju se snima. Bočno je metalna pločica na kojoj se ispisuju podaci o mjestu i datumu snimanja.  Kompletu nedostaje fotografska kamera da bi bio potpun.

Daktiloskopski ormarić: Drveni ormari , plave boje. Ormarić stoji na  četiri visoke drvene noge. U gornjem dijelu nalazi se ladica sa DKT priborom i radne površine  za uzimanje otisaka prstiju. Donja ploha je veća i ravna, dok se na gornjoj, manjoj, nalazi guma po kojoj se razmazuje DKT pasta. Obje radne plohe mogu se zatvoriti rolo vratašcima.  Rolo je neispravan. Ormarić je mjestimično zaprljan crnom DKT tintom.

Visinomjer za mjerenje visine osoba: Visinomjer je napravljen od drveta koje je obojano plavom bojom. U podnožju je postolje na koji stane osoba kojoj se mjeri visina. Moguće je mjeriti visine osoba od 110 do 210 cm. Svakih deset centimetara postoji bijelom bojom označena visina preko cijele širine motke, a razmaci od pet centimetara su označeni bijelom crtom do polovice širine motke. Centimetri su urezani u drvo po cijeloj mjernoj visini.

Preuzeto od PU bjelovarsko-bilogorske Odjela  kriminalističke tehnike, Bjelovar, 2013.godine

Svjetiljka

za daktiloskopiranje i signaletiku

Hrvatska
Vrijeme proizvodnje: 70-tih godina  20. stoljeća
Materijal: Aluminij, plastika
Dimenzije: 21,5 x 21,5 x 49 cm
Inv. br. 2516

Na crvenom četverokrakom postolju nalazi se bijeli stalak oblika štapa čiji je vrh proširen i završava navlakom s crvenim plastičnim sjenilom. Na navlaci se nalazi naljepnica zelene boje na kojoj je natpis: „Foto-mehanika, Zagreb, Ilica 61“. U unutrašnjosti se nalazi ručna baterijska lampa. Svjetiljka je uščuvana, s mjestimičnim oštećenjima boje.
Preuzeto od PU bjelovarsko-bilogorske, Odjela kriminalističke tehnike, Bjelovar, 2013.godine