U Sisku otvorena izložba: Dobar dan, kontrola prometa!

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Danas je u Muzeju grada Siska otvorena izložba PU sisačko-moslavačke i Muzeja policije, u suradnji s autoklubom Sisak. Izložba prikazuje aktualne prilike policijske prometne tehnike i prometne kulture, ovoga puta s naglaskom na sisački kraj.  

Foto: MUP

Pod nazivom „Dobar dan, kontrola prometa!“ danas je u Muzeju grada Siska točno u podne otvorena izložba PU sisačko-moslavačke i Muzeja policije, u suradnji s autoklubom Sisak. Izložba prikazuje aktualne prilike policijske prometne tehnike i prometne kulture, ovoga puta s naglaskom na sisački kraj.

Poželjevši brojnim okupljenima i brojnim predstavnicima medija dobrodošlicu na otvorenju izložbe Davorka Obradović, ravnateljica Muzeja grada Siska, kazala je kako izložba posjetiteljima pruža direktan kontakt s izlošcima od kojih su mnogi preventivnog karaktera. „Mlađima će“, kazala je Obradović, “zasigurno najzanimljiviji biti simulator vožnje na motoru kojim se mogu poučiti sigurnoj vožnji u dnevnim, noćnim uvjetima i u uvjetima magle na cesti, s raznim programskim sadržajima vožnje u gradu, na autocesti ili nenaseljenim mjestima.“ Također je dodala kako je nakon najave izložbe do današnjeg otvorenja najavljeno više od 500 posjetitelja.

Prisjećajući se početaka rada tadašnjeg Muzeja policije u osnutku, od 2001. godine pa do danas, voditelj Muzeja policije Željko Jamičić kazao je kako je Muzej policije do danas prikupio oko 2500 što manjih ili većih izložaka iz povijesti hrvatskih redarstvenih snaga iz svih vremenskih razdoblja. „Ovo je 46. izložba Muzeja policije od 2001. godine“, istaknuo je Jamičić te podsjetio na razvoj prometne policije, koji je kod nas zapravo započeo od 1952. Godine kad je ustrojena Saobraćajna milicija, koja se već u svojim počecima počinje baviti preventivnim aktivnostima u prometu. Prvu kaznu za prebrzu vožnju platio je 1901. godine Ferdindnd Budicki - i to samo nekoliko mjeseci nakon upravljanja automobilom. Današnja poznata kazna za upravljanje automobilom pod utjecajem alkohola, tj. ograničenje od 0,5 promila u krvi, nastalo je davne 1935. u Norveškoj. Navodeći povijesne podatke, Jamičić je kazao kako statististički podaci o stanja prometa na cestama PU sisačko-moslavačke u zadnjih 30 godina pokazuju dobre rezultate.

Otvarajući izložbu načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić kazao je da je ova izložba za sisački kraj, ali i sve današnje i bivše djelatnike MUP-a, od velike važnosti jer se i oni stariji mogu prisjetiti prošlosti iz rada prometne policije. Nekonvecionalan naslov, sastavljen od riječi kojima se prometni policajci svakodnevno obraćaju vozačima u nadzoru prometa i vozila, glavna je misao vodilja izložbe. „ Na takav se način javnosti želi približiti nastanak prometne policije i zanimljivosti iz njezina rada, pojasniti njezine zadaće te zakonski okvir unutar kojeg djeluje“, poručio je Rašić.

Plakat izlože na kojem su u prvom planu svjetleća palica „Stop“ i reflektirajući prsluk s natpisom „Policija“, izravno nas podsjeća na naslov izložbe, odnosno, riječi „Dobar dan, kontrola prometa!“, kojima se prometni policajci svakodnevno obraćaju vozačima. Osim aktualnog naslova, palica i prsluk također prikazuju presjek onoga što možete pogledati na izložbi.  

Tako se među osamdesetak zanimljivih izložaka našlo čak šezdeset pojedinačnih, od kojih je najstarija ali i povijesno najzanimljivija publikacija „šoferskog ispita“ iz 1940. godine, koji je bio dio vozačkog ispita (tj. polaganja poznavanja mehanike vozila), a polagao se pred policijskim načelstvom. Kroz panoe, publikacije, ali i skupne izloške, posjetitelji se sami mogu uvjeriti ili podsjetiti na prilike u kojima je radila policija tih godina pa sve do 1993. i danas.

Osim toga tijekom trajanja izložbe, tj. do njezina predzadnjeg dana 17. ožujka 2011. godine, organizirane su i dvije nagradne igre za vozače i djecu. Vozače koji točno odgovore na tri pitanja o prometnim pravilima, očekuju vrijedni suveniri MUP-a RH dok će djeca biciklisti čiji točni odgovor budu izvučeni, njih desetero, od Autokluba Sisak za nagradu dobiti zaštitnu kacigu.

Osim izložaka, sisački postav prate projekcije tematskih fotografija i promidžbenih spotova policija različitih zemalja. Stariji sugrađani prisjetit će se nekadašnjih policijskih odora, dokumenata ili pak registracijskih pločica, koje su najdirektniji pokazatelj izmjena koje su donijele godine. Mladim će vozačima, ali i onima budućima, svakako najzanimljiviji biti simulator vožnje na motociklu i tzv. „pijane naočale“, koje simuliraju opijenost alkoholom. Na najmlađe posjetitelje dojam će svakako ostaviti postav modela policijskih autića, a za njih smo pripremili i raznovrstan promidžbeni materijal iz akcije „Djeca prijatelji u prometu“.

Izložba je otvorena do 18. ožujka ove godine, od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 12 sati.

Skupne posjete potrebno je najaviti sisačkom Muzeju dva dana unaprijed, zbog dogovora o terminu sa stručnim voditeljem .



Pisane vijesti