U Palači Herzer otvorena izložba „Ljepota lažnog sjaja“

Slika topvijesti/2017/kolovoz/vzgba.jpg

Postavljanjem ove zbirke, prije svega želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

Foto: PU varaždinska

Jučer, 11. kolovoza u Gradskom muzeju Varaždin, Palači Herzer, otvorena je druga izložba krivotvorenih djela, slika i skulptura uglavnom eminentnih hrvatskih umjetnika, pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“, zaplijenjenih na crnom tržištu umjetnina,a koje su dio fundusa Muzeja policije.

Najviše je krivotvorina radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan. Tu su i tri krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i jedna Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvoreni radovi Salvadora Dalija i Pierre-Augustea Renoira.

Na jučerašnjem otvorenju, svim prisutnima riječi dobrodošlice i zahvale uputio je ravnatelj Gradskog Muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini, te se zahvalio na suradnji Policijskoj upravi varaždinskoj i Muzeju policije. Tom prilikom je istaknuo: „prvotno predstavljanje ove specifične izložbe biloje  prošle godine u Zagrebu gdje je imalo izuzetan odjek u medijima i kod javnosti, pa se veliko zanimanje očekuje i na njezinom gostovanju u Varaždinu“.

Predstavljajući izložbu, voditelj Muzeja policije, Željko Jamičić, kazao je i nekoliko riječi o samoj izložbi.

„Ideju za izložbu dobio sam prije 15-ak godina kada sam pročitao u novinama da je talijanska policija pripremila putujuću izložbu krivotvorenih radova. To mi je dalo ideju da počnemo stvarati takvu zbirku“, otkrio je voditelj Muzeja Željko Jamičić i dodao kako je sustavno prikupljanje krivotvorina započelo 2009. godine kada se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Izložbu je otvorio zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske, Darko Blaži. Svečanom otvorenju prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica.

Postavljanjem ove zbirke, prije svega želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

Također se želi ljubiteljima umjetnosti ali i svima ostalim znatiželjnim, ponuditi jedan edukativni pristup koji će potencijalnim kupcima ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i poučiti ih jednostavnim savjetima na nužan oprez pri kupnji.

Tijekom izložbe u rujnu ove godine, održat će se i nekoliko prigodnih predavanja o „zanatu“ krivotvorenja i crnom tržištu umjetninama

Izložba krivotvorina je postavljena od 11. kolovoza do 24. rujna, i može se razgledati u Gradskom muzeju Varaždin, Palača Herzer, Franjevački trg 10, svakim radnim danom od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

 


 



Stranica