Predmeti iz Museo Policial stigli u Zagreb

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Prije nekoliko dana u našu su zemlju stigli izvorni izlošci iz Museo Policial iz La Plate u Argentini. Svi će oni biti izloženi na izložbi kojom Hrvatska matica iseljenika i Ministarstvo unutarnjih poslova obilježavaju 150. godišnjicu rođenja Ivana Vučetića.  

Vrijedni izlošci bit će izloženi na izložbi kojom Hrvatska matica iseljenika i Ministarstvo unutarnjih poslova obilježavaju 150. godišnjicu rođenja Ivana Vučetića

Prije nekoliko dana u našu su zemlju stigli izvorni izlošci iz  Museo Policial iz La Plate u Argentini. Svi će oni biti izloženi na izložbi kojom Hrvatska matica iseljenika i Ministarstvo unutarnjih poslova obilježavaju 150. godišnjicu rođenja Ivana Vučetića.

U dva nevelika drvena sanduka stiglo je dvanaest predmeta različita značaja, od onih povijesne važnosti do onih koji se odnose na obiteljsku prepisku.

Od povijesne važnosti je izvorno pismo inspektora Alvareza Ivanu Vučetiću povodom slučaja Rojas. Pismo je pisano rukom na šest listova papira formata A5, a u njemu se opisuje koliku je važnost imao pronađeni otisak prsta u rješavanju slučaja teškog umorstva. Uz pismo se može pridružiti i deseteroprsni fiš s otiscima prstiju Francisce Rojas.

Zanimljiva je Vučetićeva vojna knjižica iz 1911. godine. Iz nje saznajemo njegove obiteljske podatke, mjesto i državu rođenja (Lesina-Hvar, Austria), ali i njegov osobni opis: bio je nižeg rasta (166 cm), crnomanjast, smeđe, ravne kose… Od vještina je navedeno da je znao jahati i voziti zaprege, ali ne i upravljati vozilom. U knjižici se nalazi  njegova fotografija i otisak prsta.

Dactilonom je jedini od trodimenzionalnih predmeta koji je došao iz Muzeja policije iz La Plate. Riječ je o modelu jako uvećanog deseteroprsnog fiša smještenog u drveni okvir, dimenzija 85x46x5 cm, teškom deset kilograma. Sve su oznake na španjolskom jeziku. Gornja polovica je za prste lijeve, a donja za prste desne ruke. Za svaki prst postoji otvor na kojem se može namjestiti jedan od četiriju osnovnih tipova papilarnih linija. Ti osnovni tipovi papilarnih linija bili su za svaki prst nacrtani na po jednoj kružnoj ploči, odnosno ukupno se u unutarnjem dijelu dactilonoma nalazilo deset kružnih ploča. Metalnim „ključićima“ koji su virili izvan gornje plohe dactilonoma mogle su se kružne ploče okretati i tako na otvoru pojedinog prsta namjestiti odgovarajući tip papilarnih linija. Dactilonom je služio kao model kojim se mogla prikazati svaka od 1 048 576 kombinacija otisaka prstiju prema Vučetićevoj formuli.

Iz privatne korespondencije pristiglo je sedam razglednica koje je Vučetić slao svojim kćerima (Maria Christine i Maria Deborah) sa svojih putovanja. Nalazimo razglednice iz Argentine, ali i iz Indije, Urugvaja i Brazila. Zanimljiva razglednica poslana je iz Montevidea na poleđini koje je engleska riječ „post card“ prevedena na petnaest jezika.  Među tim jezicima nalazi se i prijevod na hrvatski – dopisnica, što znači da je u to vrijeme u Urugvaju bila brojna i hrvatska iseljenička zajednica.

Navedeni, kao i ostali predmeti, moći će se uskoro razgledati na izložbi koja se otvara 12. svibnja u Muzeju Mimara.



Pisane vijesti