Poziv na izložbu „Zašto suparnici?“

Slika /slike/izlozba_muzej/2008/pozivnicamala.jpg

Izložba je postavljena u izložbenom prostoru Muzeja policije u sjedištu MUP-a, Savska c 39, a otvorena je od 25. rujna do 12. listopada. Ulaz je slobodan. Radno vrijeme izložbe je: radnim danom od 8 do 16 sati; subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.  

Povodom Dana policije Muzej policije pripremio je, u suradnji s Tiflološkim muzejom iz Zagreba, izložbu pod nazivom„Zašto suparnici?“

U nazivu izložbe „Zašto suparnici?“ krije se tema o nogometu i o njegovoj negativnoj popratnoj pojavi – navijačkom nasilju. Tema nije samo naša osobitost, pojavljuje se u većem broju zemalja, ali bolno odjekuje u maloj zemlji u kojoj se ratne posljedice još itekako osjećaju. Na tribinama i oko tribina imamo mlade ljude koji vole nogomet. Koliko ih nogometna igra spaja, toliko ih i dijeli. Dok jedni u svom neobuzdanom slavlju ili tuzi ne prežu od (blago rečeno) narušavanja javnog reda i mira, dotle ih drugi u tome moraju spriječiti i usmjeriti njihovo ponašanje u društveno dozvoljene i prihvatljive okvire. Zašto je tako i može li biti bolje, govori ova izložba.

 

Izložba zadire u sociološki fenomen današnjeg društva, ali ukazuje i na ulogu policije u suzbijanju nereda. Prikazuju se temeljne informacije o osnutku i radu Interventne policije MUP-a RH, opisana je njezina specifična oprema, a prikazujemo i filmove s njihovih vježbi u Zagrebu i Sisku.

 

Kolekcionari policijskog znakovlja izlažu oznake interventnih jedinica iz nekoliko zemalja. Kako nasilje nije ograničeno samo na stadione, zanimljiv izložak je kapa brutalno pretučenog francuskog policajca Davida Nivela, koju je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine na glavi nosio tadašnji hrvatski izbornik Miroslav Blažević.
Crtežima, izvornim fotografijama sa stadiona, oduzetim navijačkim „rekvizitima“, neprimjerenim navijanjem, koje prelazi i u ulični rat s policijom i drugim skupinama navijača, prikazat će se sadašnji trenutak u kojem je gotovo svaki veći športski susret na granici rizičnog.
Odgovor na  pitanje može li biti drugačije daje ova izložba.

Mjesto i vrijeme izlaganja

Izložba je postavljena u izložbenom prostoru Muzeja policije u sjedištu MUP-a, Savska c 39 u Zagrebu, na površini od 200 m², otvorena je od 25. rujna do 12. listopada.

Radno vrijeme izložbe je: radnim danom od 8 do 16 sati; subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

 
Dodatne informacije možete dobiti na telefonskom brojevima 61 22 105 i 61 22 201.


Pisane vijesti