Otvorena Uskršnja izložba ususret obilježavanju Krvavog Uskrsa na Plitvicama 1991.

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Muzej policije je danas, točno u podne i ove godine otvorio svoja vrata u predvorju sjedišta MUP-a svim posjetiteljima kojima je priredio znakovitu i simboličnu izložbu.      

U duhu nadolazećeg najvećeg blagdana kršćanstva – Uskrsa, povodom obljetnice Krvavog Uskrsa na Plitvicama 1991., Muzej policije je danas, točno u podne i ove godine otvorio svoja vrata u predvorju sjedišta MUP-a svim posjetiteljima kojima je priredio znakovitu i simboličnu izložbu. Riječ je predstavljanju jedne cjeline koja svjedoči o napadu srpskih terorista na hrvatsku policiju u Pakracu 2. ožujka 1991. godine, Krvavi Uskrs na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine, prisjećanje na pogibiju Josipa Jovića te svečano postrojavanje policije i vojske na stadionu NK Zagreb, 28. svibnja 1991. godine. Također se mogu pogledati retrospektivna dokumentirana filmska svjedočanstva kao i snimke o navedenim događanjima u trajanju od dvadeset minuta. Drugi dio izložbe predstavlja autorske fotografije Maria Mikulića, kriminalističkog tehničara za daktiloskopiju i identifikaciju u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Autor Mikulić je ovom izložbom prenio način svoje interpretacije kroz fotografiju, odnosno naglasio određene objekte na fotografiji i uravnotežio kompoziciju. Otvaranje ove izložbe uveličao je Tamburaški orkestar KUD-a Gaj iz Savskog gaja, pod ravnanjem Krešimira Račića, umjetničkog voditelja orkestra.

Svim prisutnima riječi dobrodošlice i zahvale uputio je voditelj muzeja, g. Željko Jamičić, odnosno upoznao je uzvanike i goste sa postavom izložbe. Svečano ju je otvorio savjetnik ministra unutarnjih poslova, g. Dubravko Novak.

„Vrijeme promiče, ali slike ne blijede“ istaknuo je gospodin Jamičić u svom govoru, naglasivši kako je ovo obilježavanje povijesni događaj za hrvatsku policiju. Također se prisjetio i prvog poginulog hrvatskog policajca Josipa Jovića, te predstavio autora izloženih fotografija Marija Mikulića.

Gospodin Dubravko Novak zahvalio je hrvatskoj policiji, redarstvenim snagama Republike Hrvatske i ponosno naglasio „ne samo da su prvi stali u obranu Hrvatske, nego je iz njih  proizašla i Hrvatska vojska, pa i sve ono što je bilo najpotrebnije da se izborimo za pobjedu“. Istaknuo je da se ovakvim činom obilježavanja možemo najbolje odužiti i zahvaliti roditeljima, djeci , ženama koji su ostali iza naših poginulih heroja. Izložbi su prisustvovali i predstavnici Specijalnih postrojbi MUP-a RH na čelu sa g. Zdravkom Janićem  Zapovjednikom Zapovjedništva specijalne policije koji su i sami bili sudionici i svjedoci tragičnih događanja na Plitvicama. Izložba će za sve posjetitelje biti otvorena do 15. travnja 2012. godine, radnim danom od 8 do 16 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati  



Pisane vijesti