Održano predstavljanje umijeća fotografiranja

Slika /slike/vijesti/top vijesit/naslovnaDSC_5494 copy.jpg

U organizaciji Muzeja policije jučer je pred tridesetak okupljenih posjetitelja uskršnje izložbe održano predstavljanje fotografskih tehnika i umijeća fotografiranja pod nazivom „Kako napraviti dobru fotografiju“.

Foto: MUP

U organizaciji Muzeja policije jučer je pred tridesetak okupljenih posjetitelja uskršnje izložbe održano predstavljanje fotografskih tehnika i umijeća fotografiranja pod nazivom „Kako napraviti dobru fotografiju“. Voditelj predstavljanja bio je Mario Mikulić, djelatnik Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, gdje radi kao kriminalistički tehničar za daktiloskopiju i identifikaciju, a na ovoj izložbi svoje fotografske radove prvi put izlaže samostalno. Bila je to prilika da od Mikulića, koji na Policijskoj akademiji budućim kriminalističkim tehničarima predaje predmet Kriminalističke fotografije, saznamo neke osnovne pojedinosti o fotografiji i fotografiranju.

Definirajući fotografiju kao crtanje s pomoću svjetlosti, Mikulić je istaknuo važnost kadriranja, kompozicije i komponenti fotografije, prepoznavanja estetike i psihologije fotografije i njezina psihološkog učinka. Stoga je vrijedno znati da crvena označava uzbuđenje, narančasta snagu, žuta osjetljivost, zelena svježinu mir i pomirenje, plava nedostižnost i beskonačnost dok ljubičasta daje mističnost i tajnovitost. Kao posebno zapažen termin posjetitelje je zaintrigirala estetika ružnoće, pod kojom se zapravo krije prava oaza odličnih fotografija, a odnosi se na stara, derutna i zapuštena mjesta.

Odgovarajući na pitanja posjetitelja, Mikulić je kazao kako se snimanje dobrih fotografija postiže upornim radom, potkrijepivši to činjenicom kako je u posljednjih četiri godine snimio više od 50 tisuća fotografija. Fotografija uz pravila trećine, crte vodilje i kadriranja, zapravo nema pravila. Ona ih nadilazi, u autoru pobuđuje slobodu i kreaciju otimajući predmete, ljude i situacije zaboravu, poručio je Mario Mikulić.

Tema predstavljanja pobudila je zanimanje naših djelatnika, ali i kolega muzealca iz drugih zagrebačkih muzeja.



Pisane vijesti