Izložbu "Samo smo slični" vidjelo 1.200 posjetitelja

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Izuzetna zainteresiranost javnosti očito je posljedica dobro odabrane teme koja je privukla pozornost ne samo laika i znatiželjnika, već i stručne javnosti, koja je željela više saznati i izbliza se upoznati s najčešće primjenjivanim  

Foto: MUP

Sedamnaestodnevnu izložbu Samo smo slični, postavljenu u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Savskoj cesti 39 povodom Dana policije, posjetilo je oko 1200 posjetitelja, većinom učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, ali i mnogobrojni građani Zagreba i drugih dijelova Hrvatske.

Izuzetna zainteresiranost javnosti očito je posljedica dobro odabrane teme koja je privukla pozornost ne samo laika i znatiželjnika, već i stručne javnosti koja je željela više saznati i izbliza se upoznati s najčešće primjenjivanim metodama identifikacije osoba u kriminalistici, biometrijskim metodama izraslim iz razvijenog informatičkog okruženja, ali i s povijesnim začetnicima ove danas zanimljive grane  kriminalistike.

Osim što je izložba bila dobro posjećena, na izložbi je održano 45 stručnih vodstava organiziranih skupina, prikazano je 37 filmskih projekcija igrano-dokumentarnog filma Potpis zločina, o životu i radu Ivana Vučetića, izrađeno je pedesetak fotorobota, kao spomen s izložbe snimljeno je stotinjak signaletičkih fotografija posjetitelja i izazvano više od dvije stotine takozvanih spomen otisaka prstiju. Kako je postav izložbe postavljen kao multimedijski događaj, koji je jasnom idejom i dinamičnošću pobudio znatiželju posjetitelja, i ne čudi izvrsna posjećenost i zainteresiranost javnosti.

Kako to obično i biva, nakon što je izložba postavljena, pribavili smo nekoliko izložaka koje bismo izložili da smo ih imali uoči pripreme izložbe. Među njima su dva vrijedna pisana materijala s pomnim objašnjenjem i razradbom što je to zagrebački sustav monodaktiloskopije ifotoelaborat vještačenja rukopisa, što ga je izradio dr. Tomislav Marković,  poznati hrvatski kriminalist i utemeljitelj Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“  te jedan stari uređaj kojim se provjerava jesu li dokumenti izvorni ili krivotvoreni. Riječ je o vrijednim primjercima koji će svoje mjesto pronaći na kakvoj drugoj izložbi jer već postoje pozivi da se izložba postavi u drugim sredinama izvan Zagreba.

Postavljanjem ovogodišnje izložbe povodom Dana policije polučen je još jedan uspjeh Ministarstva unutarnjih poslova koje je širom otvorilo svoja vrata građanima. Dobrom suradnjom unutar policijskog sustava, entuzijazmom i dobrom voljom stvorili smo „proizvod“ koji su građani prepoznali kao zanimljiv i koristan. U tom smjeru kanimo nastaviti naš rad kako bi hrvatska policija napokon dobila svoj muzej i stalni komunikacijski kanal s javnosti za predstavljanje svoje prošlosti i sadašnjosti kao zalogom budućnosti.

Prigodnim filmom o izložbi Muzej policije nastupit će na III. festivalu muzejskog filmskog i video stvaralaštva hrvatskih muzeja i galerija, što će se u prosincu održati u Zagrebu, a sa svojim izdanjima (plakat i katalog izložbe) nastupit će u studenom na XXIX. izložbi muzejskih publikacija u sklopu tradicionalne izložbe knjiga Interliber

Izbor iz Knjige dojmova:

  • „Zanimljivo, informativno, izvrsna prezentacija. Pohvalno je da je mreža muzeja u Hrvatskoj obogaćena ovim specijalnim muzejom. Sve u svemu, izložba je odlična!“
  • „Ovakav muzej je potreban našem gradu i nadam se da će dobiti odgovarajući prostor gdje će uz stalan postav moći tematski izložiti sve eksponate. Ova tema je bila jako zanimljiva, lijepo smo se proveli i svaka pohvala djelatnicima Muzeja.
  • „Vrlo zanimljiva izložba, profesionalno zamišljena i vrlo kreativna.“
  • „Izuzetno zanimljiva izložba. Djeca i ja smo zaista uživali. Puno hvala.“
  • „Impresionirane smo stručnim vodstvom i sveukupnom postavom izložbe."                                                                   


Pisane vijesti