Izložba povodom 164 godine od rođenja Ivana Vučetića

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

U Muzeju policije može se pogledati izložba postavljena povodom rođendana tvorca daktiloskopije Ivana Vučetića

Od 18. srpnja 2022. godine u Muzeju policije može se pogledati  izložba postavljena povodom 164. rođendana tvorca daktiloskopije Ivana Vučetića (1858. – 2022.). On je rođen 20. srpnja 1858. na Hvaru, a 1891. godine u argentinskoj policiji prvi je u svijetu ustanovio sistematiku desetoprstne daktiloskopske zbirke, koja je kao pojam u forenzici poznata kao "Vucetichissimo". Vučetić je dao veliki doprinos razvoju međunarodne borbe protiv kriminala, a daktiloskopija je najuspješnija metoda za utvrđivanje identiteta osoba pomoću otisaka prstiju. Njegovo ime danas nosi Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić”.

Umjetnica Tomislava Mihalj upravo je inspiraciju za stvaranje pronašla u liku i djelu Ivana Vučetića te je stvorila projekt Daktiloskopije. Radi se o tri akrila na platnu koji prikazuju otiske prsta.

O projektu Daktiloskopija

Predložak rada bio bi zasnovan na otisku prsta, odnosno na idejnom konceptu otiskivanja izvornog predloška – u ovom slučaju reljefne matrice apstraktnog obličja. Ne na konkretnom, pojedinačnom otisku, nego na ideji grafičkoga otiska kao multioriginala. Pojedinačni uzorak prsta izvoran je i neponovljiv, ali se može beskonačno umnožavati otiskivanjem. Tako bi i njen rad bio generički izveden iz zadane matrice kao izvornoga predloška, ali bi ujedno multipliciranjem i variranjem kompozicijskih i kolorističkih inačica bio preoblikovan u niz zasebnih radova koji bi u konačnici činili složenu projektnu cjelinu. Konceptualna okosnica projekta određena je idejom otiskivanja i odnosom pojedinačno/mnogostruko, odnosno izvorno/izvedeno.

Zagrepčanka Tomislava Mihalj do sada je izlagala na skupnoj izložbi polaznika Učilišta za likovno obrazovanje, kreativni razvoj i dizajn – Studio Tanay, „Razgovor s crtežom i bojom“ , Hrvatski školski muzej, 2019. godine.

Izložba je otvorena do 19. kolovoza, a radno vrijeme Muzeja policije je svaki radni dan od 10 do 13 sati.

Pisane vijesti