Izložba „Navijači i(li) huligani“

  • Slika:
  • Slika:

U Muzeju Prigorja u Sesvetama otvorena je izložba pod nazivom „Navijači i(li) huligani“, koja govori o povijesti nogometne igre i povijesti navijanja te o današnjem trenutku u kojem se isprepleću navijanje i nogometno huliganstvo, a postavljena je povodom Međunarodnog dana muzeja.

U Muzeju Prigorja u Sesvetama otvorena je izložba pod nazivom „Navijači i(li) huligani“, koja govori o povijesti nogometne igre i povijesti navijanja te o današnjem trenutku u kojem se isprepleću navijanje i nogometno huliganstvo, a postavljena je povodom Međunarodnog dana muzeja.

Na otvorenju izložbe okupili su se predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva unutarnjih poslova, ali i pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys. U ime domaćina posjetitelje su pozdravili ravnatelj Muzeja Prigorja dr. Vladimir Sokol, autor postava prof. Domagoj Maroević te voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, a izložbu je otvorio predsjednik gradske četvrti Sesvete Stjepan Vuglek.

Za veći dio izložbe iskorištena je građa, panoi, izlošci i filmovi s prošlogodišnje rujanske izložbe „Zašto suparnici?“ postavljene povodom Dana policije u organizaciji Muzeja policije i Tiflološkog muzeja iz Zagreba. Autor izložbe, muzejski pedagog Maroević ovu je izložbu prilagodio manjem izložbenom prostoru pa je izložen manji dio izložbene građe koja govori o interventnoj policiji i mjerama prisile prilikom suzbijanja narušavanja javnog reda i mira u većem opsegu.

S druge strane, autoru izložbe odazvale su se navijačke skupine Bad Blue Boysa, Torcide, Kohorte i Armade, ustupivši svoje fotografije, a s navijačkim su rekvizitima izložbu učinile privlačnom i zanimljivom. Izložba je ujedno dobar primjer kako se jedna osnovna ideja može mijenjati i nadopunjavati kako bi bila privlačna krajnjim korisnicima, u ovom slučaju mladima. Ovakav javni nastup mogao bi biti jedan od načina kako utjecati na mlade i njihovo ponašanje na sportskim terenima, što bi pridonijelo poboljšanju komunikacije i boljem razumijevanju problema između organizatora i osiguranja športskih natjecanja i navijača.

Područje Sesveta dio je istočnog dijela Zagreba s osamdesetak tisuća stanovnika i jedno je od najbrže rastućih gradskih četvrtih na kojem je izraženije nasilničko ponašanje dijela navijačke skupine Bad Blue Boysa. U tom dijelu grada četrnaest je osnovnih škola među kojima i nekoliko s više od tisuću učenika. Zamisao je muzejskog pedagoga stoga da učenici viših razreda svih osnovnih škola posjete izložbu te da im se na primjerima ukaže kakvo je navijačko ponašanje prihvatljivo i poželjno, a kakvo neprihvatljivo i nepoželjno.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja i može se razgledati svaki dan od 8 do 15 sati, a subotom i nedjeljom prema najavi. Ulaz je slobodan.

U listopadu će izložba biti postavljena u Muzeju grada Šibenika.



Pisane vijesti