Hrvatska policija – od Prvog hrvatskog redarstvenika do ''štita'' Europe

Slika /muzej/istaknute_teme/017.jpg
Novo razdoblje europske povijesti započelo je u 80-im godinama prošlog stoljeća, a na našim područjima snažnija politička i vojna previranja svakako su obilježila ratne 1990.
Upravo u takvom raspoloženju, u kasno poslijepodne 25. srpnja 1990. hrvatski policajac s kape skida zvijezdu petokraku i stavlja kapu s povijesnim hrvatskim grbom, a Hrvatski sabor usvajanjem amandmana na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske i na simboličnoj razini ukida socijalizam i sva socijalistička obilježja u Hrvatskoj, a hrvatski policajac preuzima posve novu zadaću: očuvanje državne granice.
Kako bi se pojačale snage, na Policijskoj akademiji u kolovozu 1990. provodi se tečaj Prvi hrvatski redarstvenik za 1800 polaznika. Osim što je obavljala redovne poslove, policija je istovremeno, što je jedinstven primjer u svijetu, aktivno sudjelovala u borbama za obranu domovine. Do osnivanja Hrvatske vojske, policija je bila jedini temelj obrane i jamac sigurnosti države i građana.

Danas policija kao javni servis građana obavlja poslove propisane zakonom koje provodi Ravnateljstvo policije, dok 20 policijskih uprava djeluje regionalno. Prevencija je visoko na listi prioriteta te se u suradnji s građanima i širom zajednicom na prevenciji neželjenih ponašanja, učenju samozaštitnog ponašanja te prometne kulture.
Hrvatski policijski službenici u mirovnim misijama sudjeluju od 2005., a naše projekte poput Sigurne turističke sezone preuzimaju i provode policije u regiji i Europi. Cilj projekta, kojeg je Interpol preporučio svojim članicama, je bolja komunikacija sa stranim turistima i postizanje veće sigurnosti. Policija na taj način doprinosi i napretku našeg turizma.
Kao članica Interpola, Europola i ATLAS-a, organizacije specijalnih jedinica država članica Europske unije, hrvatska policija doprinosi sprječavanju i suzbijanju svih oblika kriminaliteta i terorizma. Danas je pred našom graničnom policijom novi izazov, koju ulaskom Republike Hrvatske u schengensko područje čeka uloga štita Europe.
 
Galeriju možete pogledati ovdje.