Žene u policiji

Slika /vijesti/2022/3 mjesec/dan_zena.jpg

Još 1937. godine pojavile se prve žene redarstvenice u Zagrebu. Bile su članice ženskih društava koje su besplatno obavljale nadzor na kolodvorima

Svake godine prilikom obilježavanja Međunarodnog dana žena diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, uloga žena u društvu hvali se i slavi. Tako je i u policiji.

Još davne 1937. godine pojavile se prve žene redarstvenice u Zagrebu. Bile su članice ženskih društava koje su besplatno obavljale nadzor na kolodvorima. Uloga im je bila suzbijanje trgovanja ljudima i prostitucije.

Dugo je vremena policijski poziv bio predodređen za muškarce, a kad su žene obukle policijske odore pojavile su se mnoge predrasude s kojima se policajke i danas  susreću. Otpor muškaraca, ali i kolega i danas je prisutan, a plod je uvjerenja da su žene fizički slabije i nedovoljno agresivne i odlučne za obavljanje policijskog posla. Praksa je, međutim pokazala da policajke većinu policijskog posla obavljaju jednako dobro kao i muški kolege i građani ih jednako poštuju. Žene su dokazale svoju ravnopravnost i potvrdile da mogu obavljati ovaj zahtjevan posao.

Percepcija policije kao javnog servisa građana i javne službe na usluzi građanima u modernim državama, kao što je Hrvatska, imperativ je koji nije ostvariv bez žena. Nazočnost žena u policiji čini policijski posao reprezentativnim, a uloga žena u ovom zanimanju je nemjerljiva. Timski rad, dosljednost, sistematičnost, pedantnost, empatičnost, odgovornost samo su neke od vrlina žena u policiji. Od temeljne, prometne, granične i interventne policije, pa sve do visokog ranga rukovođenja, Ministarstvo unutarnjih poslova RH dokazuje da su žene jednako vrijedne i da je doprinos žena u funkcioniranju cjelokupnog sustava itekako velik i važan.

Drage žene, kolegice, policajke, sretan vam Dan žena!

Pisane vijesti