"Zašto suparnici?" četvrti put

Slika /slike/izlozba_muzej/2009/muzej_izlozba.jpg

U Muzeju grada Šibenika Muzej policije postavit će svoju izložbu „Zašto suparnici?“, nastalu prošle godine kao rezultat jednogodišnjeg rada višeg kustosa Željka Jamičića, voditelja Muzeja policije, i Željke Sušić, više kustosice iz Tiflološkog muzeja.  

Foto: Muzej policije

Iza naziva izložbe „Zašto suparnici?“ zapravo se krije priča o policajcima i navijačima koji su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, u začetku Domovinskog rata, našli u prvim redovima obrane Hrvatske, a danas, osamnaest godina kasnije, na suprotnim stranama. Kako? Zašto i što je tomu uzrok, pitanja su na koja pokušavamo odgovoriti? Navijačko huliganstvo, učestali neredi na športskim borilištima i beskompromisno nasilje policajce i navijače-nasilnike postavilo je na suprotstavljenu stranu. 

Ovo je treće postavljanje izložbe izvan MUP-a (Muzej Prigorja u Sesvetama, Tiflološki muzej u Zagrebu), a svako njezino predočenje javnosti nadopunjavalo se novim izlošcima Muzeja policije i novim fotografijama ili dokumentarnim filmovima. Nažalost, svaki smo dan svjedoci neželjenih zbivanja na nogometnim stadionima i oko njih, kod nas i u susjednim zemljama (Varaždin – neprimjereno navijanje; Srbija, Beograd – ubojstvo francuskog navijača; BiH, Široki Brijeg – ubojstvo navijača; Slovenija, Ljubljana – tučnjava navijača većih razmjera) tako da postavljenje izložbe dolazi u pravi trenutak sa svrhom da se ponovno ukaže na neprihvatljivo ponašanje i navijanje koje se mora bespogovorno i javno osuditi, a poticati primjereno navijanje za svoj klub ili momčad te da se nakon pobjede omiljenog kluba ne pada u nekontroliranu euforiju veselja, a nakon poraza u rušilačku histeriju.

U organizaciji izložbe, osim Muzeja policije i Muzeja grada Šibenika, pomogli su  Sektor policije MUP-a, Zapovjedništvo interventne policije i Policijska uprava šibensko-kninjska.


Izložba se otvara u četvrtak, 22. listopada u 19 sati u Muzeju grada Šibenika, Gradska vrata 3, a ostaje otvorena do 11. studenog.
 


Pisane vijesti