„Vozačku i prometnu, molim!" u Koprivnici

Slika /slike/izlozba_muzej/2010/vozacku_kc/pozivnica_kc.jpg

Jučer, 28. travnja, u Muzeju grada Koprivnice otvorena je treća po redu izložba Muzeja policije, koja pod identičnim nazivom „Vozačku i prometnu, molim!“, podsjeća na aktualne prilike policijske prometne tehnike i prometne kulture, no ovog puta s naglaskom na koprivnički kraj.  


Foto: MUP
Jučer, 28. travnja, u Muzeju grada Koprivnice otvorena je treća po redu izložba Muzeja policije, koja pod identičnim nazivom „Vozačku i prometnu, molim!“, podsjeća na aktualne prilike policijske prometne tehnike i prometne kulture, no ovog puta s naglaskom na koprivnički kraj.

Na otvorenju izložbe, u nazočnosti novinara, gostiju i znatiželjnika, prisutnima se obratila ravnateljica Muzeja grada Koprivnice Draženka Jalšić Ernečić, rekavši kako se ova izložba uklapa u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja,  čija je tema ove godine „Muzej i društveni sklad“. Izložba i popratna zanimljiva događanja, koja će se događati u muzejskom prostoru, gradskim ulicama grada i školama, dio su cjelogodišnjeg programa obilježavanja 65. obljetnice postojanja  Muzeja grada Koprivnice.

- Prometna kultura sastavni je dio opće kulture, a kao dio nematerijalne baštine posredno i neposredno utječe na sklad u društvu. Postavom ove izložbe Muzej grada Koprivnice postao je alternativno mjesto izobrazbe o pravilnom ponašanju u prometu, istaknula je ravnateljica koprivničkog Muzeja, istaknuvši kako je izložba postavljenja zahvaljujući izuzetno dobro uspostavljenoj suradnji s Muzejom policije i njegovim voditeljem Željkom Jamičićem i Ivankom Vusić, policijskom službenicom Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj, čiji je prinos nemjerljiv u organizaciji izložbe.

O postavu izložbe, njezinu značenju i zanimljivostima vezanim uz izloške govorio je Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije. Prema njegovim riječima, oku javnosti izloženo je osamdesetak izložaka među kojima neki prvi put. Kao autor izložbe, gospodin Jamičić zahvalio je Muzeju grada Koprivnice na susretljivosti u organizaciji izložbe i izrazio nadu u nastavak suradnje u budućnosti, potanko upoznavši nazočne o stručnoj koncepciji izložbe.

- Poticajni i sadržajni moto izložbe valja shvatiti kao jedan od prinosa Muzeja policije, Policijske uprave koprivničko-križevačke i Muzeja grada Koprivnice da se svojim izražajnim i izložbenim sredstvima pridruži nastojanjima za povećanje sigurnosti na hrvatskim prometnicama. Kako je mjesto događanja Koprivnica, izložba će biti prožeta isječcima značajnim za prošlost prometne policije u koprivničkom kraju- kazao je.

Dragutin Vurnek, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, otvarajući izložbu, istaknuo je kako je izložba prinos podizanju razine prometne kulture i smanjenju broju stradalih sudionika u prometu, ali i mogućnost da se građani izbliza upoznaju s represivnim i preventivnim radom prometne policije te zajedničkim djelovanjem policije i društvene zajednice.

Izložbeni prostor podijeljen je na nekoliko cjelina. Jedan dio prostora određen je za prikaz odora i osobne opreme prometnih policajaca, slijedi dio koji će se odnositi na prikaz razvitka vozila prometne policije, dokumenti koje policija provjerava u nadzoru prometa te oprema za utvrđivanje najtežih oblika prometnih prekršaja, dio prikaza preventivnih aktivnosti MUP-a i Policijske uprave i tako dalje.

Posebnu draž otvorenju izložbe dala je skupina raspjevanih djevojčica i dječaka Dječjeg vrtića Ivančica iz skupine Pužići koja su pjevala i recitirala pjesmice o opasnostima koje vrebaju na cestama i gradskim ulicama.

Izložba će biti otvorena od 28. travnja do 28. svibnja, od ponedjeljka do subote od 10 do 13 sati.



Pisane vijesti