"Vozačku i prometnu, molim!" u Koprivnici

Slika /slike/izlozba_muzej/2010/vozacku_kc/pozivnica_kc.jpg

Na konferenciji za medije održanoj jučer, 22. travnja u PU koprivničko-križevačkoj, predstavljen je koncept izložbe „Vozačku i prometnu, molim!“ koju će građani Koprivnice moći razgledati u gradskom Muzeju od 28. travnja do 28. svibnja. Treća je to po redu izložba Muzeja policije, koja pod identičnim

Foto: MUP

Na konferenciji za medije održanoj jučer, 22. travnja u PU koprivničko-križevačkoj, predstavljen je koncept izložbe „Vozačku i prometnu, molim!“, koju će građani Koprivnice moći razgledati u gradskom Muzeju od 28. travnja do 28. svibnja. Treća je to po redu izložba Muzeja policije koja pod identičnim nazivom podsjeća na aktualne prilike policijske prometne tehnike i prometne kulture, ovog puta s naglaskom na koprivnički kraj.

O postavu izložbe, njezinu značenju i zanimljivostima vezanim uz izloške, govorili su Draženka Jalšić Ernečić, ravnateljica Muzeja grada Koprivnice, Krunoslav Karas, voditelj pododsjeka za javni red PU koprivničko-križevačke, i Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije.

Građani će, prema riječima Željka Jamičića, moći razgledati osamdesetak izložaka među kojima i neke koji će po prvi put biti izloženi u javnosti. „Među najzanimljivije svakako spada i najstarija vozačka dozvola Antuna Gala iz Ludbrega, izdana u Beču 1908. godine. Tu je i kopija prijave patenta izumitelja tahografa Josipa Belušića iz Labina, kojom se on 1889. godine prijavio na izložbu izuma u Parizu, ponukan natječajem tadašnjeg gradskog poglavarstva grada Pariza koje je željelo riješiti problem kočijaša koji su često varali svoje vlasnike za koje su vozili. Tako je Belušićev tahograf ušao u uži izbor prva tri uređaja, koji su mogli zabilježiti broj putnika, brzinu kretanja i ukupne podatke rada i kretanja kočije“, kazao je, između ostalog, voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, naglasivši kako je u pripremi ove izložbe svoj veliki obol dala Ivanka Vasić iz pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa, koja je pregledom tiskovina od 50-tih godina prošlog stoljeća do danas pronašla mnoštvo zanimljivosti o prometnoj policiji u koprivničkom kraju.

Krunoslav Karas rekao je kako je svrha postava izložbe doprinos podizanju razine prometne kulture i smanjenju broju stradalih sudionika u prometu, ali i upoznavanje javnosti s represivnim i preventivnim radom prometne policije te zajedničkim djelovanjem policije i društvene zajednice.

Ravnateljica Muzeja grada Koprivnice Draženka Jalšić Ernečić istaknula je da se izložba „Vozačku i prometnu, molim!“ uklapa u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, čija je tema „Muzej i društveni sklad“. Jalšić Ernečić je dodala kako je prometna kultura sastavni dio opće kulture te da je ona dio nematerijalne baštine, a kao takva utječe na sklad u društvu. Postavom ove izložbe Muzej grada Koprivnice postaje alternativno mjesto izobrazbe o pravilnom ponašanju u prometu, istaknula je ravnateljica koprivničkog Muzeja.

Među izlošcima izložbe, čije je otvaranje 28. travnja u 10 sati, naći će se i šaljivi prometni znakovi iz PU osječko-baranjske, dječji crteži, promidžbeni spotovi o sigurnosti u prometu, a za građane i one najmlađe posjetitelje bit će upriličen niz popratnih aktivnosti kroz koje će moći bolje upoznati rad prometne policije.


Pisane vijesti