U Virovitici otvorena izložba „Samo smo slični – metode identifikacije osoba“

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Izložba prikazuje devetnaest metoda identifikacije osoba, što je samo dio poznatih metoda, a naglašene su one metode koje se primjenjuju kod nas.  

U petak, 15. travnja u 19.30 sati, u Gradskom muzeju Virovitica, otvorena je izložba „Samo smo slični – metode identifikacije osoba. Svečanom otvorenju izložbe pred mnoštvom posjetitelja, među kojima je bio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, nazočili su ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, Mihaela Kulaj, načelnik PU virovitičko-podravske Andrej Hegediš, koji je otvorio izložbu te Željko Jamičić voditelj Muzeja policije.

Ovo je drugi postav izložbe, koja je u Virovitici postavljena uz veliku pomoć voditelja Odsjeka krminalističke tehnike PU virovitičko-podravske Darka Kićinbaćija.

Izložba prikazuje devetnaest metoda identifikacije osoba, što je samo dio poznatih metoda, a naglašene su one metode koje se primjenjuju kod nas.

Voditelj Muzeja policije Željko Jamičić istaknuo je da je svrha izložbe na popularan i dostupan način prikazati razvitak metoda za identifikaciju osoba: od povijesnih do današnjih objektivnih metoda, koje su temeljene na znanstvenim dokazima: od onih nepraktičnih, koje su bile podložne subjektivnim rezultatima mjerenja službenih osoba i koje su dugo trajale, do novih koje se obavljaju bez zadržavanja osobe.

Osim izložbenih primjeraka, posjetitelji imaju priliku vidjeti i dokumentarni film „Potpis zločina“ autora Mire Brankovića, o Ivanu Vučetiću, tvorcu deseteroprstne daktiloskopije, i na taj način pobliže upoznati njegov rad i djelo, kojim je znatno pridonio u razvoju kriminalističkih znanosti,  a kojima se koriste sve svjetske policije.

Uz stručnu edukaciju, posjetitelji će također imati priliku osobno, kroz kompjutorski program, izraditi foto-robot prema riječima treće osobe, a kao uspomenu s izložbe ponijeti otisak svog prsta ili svoju signaletičku fotografiju

Izložba je otvorena do 8. svibnja 2011. godine.



Pisane vijesti