U Muzeju policije otvorena Izložba „Ljepota lažnog sjaja“

Slika topvijesti/2016/rujan/muzej_krivotvorine_00.JPG

Izložba krivotvorina se može razgledati u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu, na adresi Savska cesta 39, svakim radnim danom od 8 do 16 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Foto: MUP

U prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova je povodom Dana policije, koji se obilježava 29. rujna, otvorena izložba krivotvorenih umjetnina pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“.

Izložbu čini pedesetak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan. Tu su i tri krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i jedna Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvoreni radovi Salvadora Dalija i Pierre - Augustea Renoira.

Na današnjem otvorenju, svim prisutnima riječi dobrodošlice i zahvale uputio je voditelj Muzeja policije, Željko Jamičić, a kazao je i nekoliko riječi o samoj izložbi.

„Ideju za izložbu dobio sam prije jedno 15-ak godina kada sam pročitao u novinama da je talijanska policija pripremila putujuću izložbu krivotvorenih radova. I to mi je dalo ideju da počnemo stvarati takvu zbirku“, otkrio je voditelj Muzeja Željko Jamičić i dodao kako je sustavno prikupljanje krivotvorina započelo 2009. godine kada se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Izložbu je otvorio pomoćnik ministra kulture i načelnik Uprave za zaštitu kulturne baštine, Davor Trupković. Svečanom otvorenju prisustvovali su i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Mišo Faletar, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije, dr. Dean Savić te povjesničarka umjetnosti Iva Kӧrbler.

Postavljanjem ove zbirke, prije svega želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca, ali i s druge strane ponuditi jedan edukativni pristup koji će potencijalnim kupcima ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i poučiti ih jednostavnim savjetima na nužan oprez pri kupnji.

Izložba krivotvorina se može razgledati u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu, na adresi Savska cesta 39, svakim radnim danom od 8 do 16 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ulaz je slobodan.



Stranica