Trideset godina hrvatskih dokumenata

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

U MSU otvorena izložba AKD-a u partnerstvu s MUP RH, Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Muzejom policije

U dvotjednoj multimedijskoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti obilježava se 30. obljetnica poslovanja Agencije za komercijalnu djelatnost na kojoj su izloženi i predmeti iz fundusa Muzeja policije te krivotvoreni osobni dokumenti iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

AKD je tvrtka koja je osnovana 1991. godine s ciljem proizvodnje hrvatskih dokumenata, a izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti, obilježili su 30. obljetnicu svog uspješnog poslovanja.

Izložbenim materijalima građanima je prikazana povijest stvaranja hrvatskih nacionalnih dokumenata, ali i ostali projekti koje je razvio AKD u svojih trideset godina poslovanja. Postignuća u digitalnoj tehnologiji, pametna rješenja te zaštićeni tisak, zaštita su od krivotvorenja i neovlaštenog korištenja dokumenata. Upravo zbog toga partner izložbe je Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno Muzej policije i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Muzej policije i Centar izložili su krivotvorine, pa tako građani mogu pogledati stvarne krivotvorene osobne dokumente, isprave, umjetničke slike te skulpture. U dijelu postava izložbe Muzej policije je prikazao ulogu oca daktiloskopije Ivana Vučetića, fotografije i pisma iz njegovog života. Kakvo je značenje otisaka papilarnih linija za kriminalistiku te kako izgleda pribor za izuzimanja otisaka papilarnih linija te kako se klasificiraju otisci također se može pogledati na izložbi.

Agencija za komercijalnu djelatnost između ostalog razvila je najnapredniji sustav za obradu tahografskih podataka pa se na izložbi mogu vidjeti kopije naslovne stranice patentne prijave Josipa Belušića, izumitelja tahografa, te kopija nacrta njegovog uređaja koji je nazvao velocimetar iz davne 1887. godine, sve iz fundusa Muzeja policije. 

Izložbu je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović koji je kazao: „MUP i AKD usko surađuju na brojnim projektima te stoga iz prve ruke znamo kao se tvrtka može pohvaliti iznimnim stručnjacima u svom području.

MUP RH je partner ove izložbe, a posebno sam zadovoljan što će javnost u sljedeća dva tjedna moći vidjeti dio građe Muzeja policije, doprinos Hrvata svjetskoj kriminalističkoj praksi, te krivotvorine osobnih dokumenata i umjetnina koje je vještačio MUP-ov Centar za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić“, zaključio je.

Na otvorenju su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstvo MUP-a te drugi uvaženi gosti. Građani izložbu mogu pogledati do 7. prosinca 2021. godine. U sklopu izložbe održavat će se edukativne radionice o prednostima digitalne osobne iskaznice i druga stručna predavanja.

Pisane vijesti