Struga Banska: Izložba Muzeja policije o bitki o kojoj se malo govori

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
Foto: Ilustracija

Prvi je to put da su izložene fotografije svih 13 policijskih službenika PU zagrebačke i PU sisačko-moslavačke koji su dali svoje mlade živote u obrani Pounja.

Povodom 27. obljetnice pogibije desetorice policijskih službenika u Strugi Banskoj,  u tom je mjestu u društvenom domu jučer, 26. Srpnja, postavljena izložba Muzeja policije „Struga Banska – bitka o kojoj se malo govori“.

Prije 27 godina, toga 26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj, braneći mještane od agresora, poginula su desetorica hrvatskih policajaca, osmorica iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke.

Upravo se tu dogodio herojski čin hrvatskog policajca – pričuvnog policajca Mile Blaževića zvanog Čađo iz Struge. On je žrtvovao vlastiti život kako bi uništio oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“. Mile Blažević Čađo, koji je u tom trenutku bio na straži u rovu iza zida, izašao je, skočio na vojni transporter, rekao sumještanima u živom štitu da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom, sve je eksplodiralo. U toj mu je akciji pomogao i Željko Filipović, prometni policajac iz Dugog Sela. Od eksplozivne naprave kojom je uništen oklopljeni kamion obojica su poginula.  

Tog dana svoj život za obranu Hrvatske dali su i njihovi kolege Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević.

U obrani hrvatskog Pounja poginula su još trojica službenika Policijske uprave zagrebačke: Marijan Parlov, Drago Matijević i Šefik Pezerović, koji je i prvi poginuli Bošnjak u Domovinskom ratu.

U znak velikom herojstvu Mile Blaževića Čađe, policijski ophodno-patrolni brod kojim se koristi Policijska uprava zadarska od 2011. godine nosi njegovo ime.

Dvije susjedne ulice u zagrebačkim Sesvetama nose imena Mladena Halape i Ivice Perića, a ulicu je u Samoboru dobio i Branko Vuk.

U Domovinskom ratu poginula su 762 policijska službenika, od toga 95 iz Policijske uprave sisačko-moslavačke. Još se uvijek traga za 27 nestalih pripadnika MUP-a, među kojima su i trojica iz PU sisačko-moslavačke. 

Muzej policije zahvaljuje svima koji su pomogli u prikupljanju fotografija: Policijskoj upravi zagrebačkoj, Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, Policijskoj postaji Sesvete, Policijskoj postaji Samobor, II. postaji prometne policije Lučko i Miri Halapi, sestri poginulog Mladena Halape.

Izložba će nakon Struge Banske od  1. do 31. kolovoza biti izložena u šalter sali upravnih poslova Policijske uprave sisačko-moslavačke, Trg Ljudevita Posavskog 1, Sisak, svakog radnog dana od 7 do 14.30 sati.

Stranica