Struga Banska – bitka o kojoj se malo govori

Slika /vijesti/2021/Muzej policije - Stuga Banska.jpg

Muzej policije postavio je foto izložbu povodim obilježavanja 30. godišnjice pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Prije 30 godina, toga 26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj, braneći mještane od agresora, poginula su desetorica hrvatskih policajaca, osmorica iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke.
 
Upravo se tu dogodio herojski čin hrvatskog policajca – pričuvnog policajca Mile Blaževića zvanog Čađo iz Struge. On je žrtvovao vlastiti život kako bi uništio oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“. Mile Blažević Čađo, koji je u tom trenutku bio na straži u rovu iza zida, izašao je, skočio na vojni transporter, rekao sumještanima u živom štitu da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom, sve je eksplodiralo. U toj mu je akciji pomogao i Željko Filipović, prometni policajac iz Dugog Sela. Od eksplozivne naprave kojom je uništen oklopljeni kamion obojica su poginula.   
 
Tog dana svoj život za obranu domovine dali su i njihovi kolege Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević.
U obrani hrvatskog Pounja poginula su još trojica službenika Policijske uprave zagrebačke: Marijan Parlov, Drago Matijević i Šefik Pezerović, koji je i prvi poginuli Bošnjak u Domovinskom ratu.

U znak velikom herojstvu Mile Blaževića Čađe, policijski ophodno-patrolni brod kojim se koristi Policijska uprava zadarska od 2011. godine nosi njegovo ime.
Dvije susjedne ulice u zagrebačkim Sesvetama nose imena Mladena Halape i Ivice Perića, a ulicu je u Samoboru dobio i Branko Vuk.

Sve što se dogodilo u Strugi Banskoj obvezuje nas da svakodnevno širimo istinu o Domovinskom ratu, kako se ovakvi zločini i tragedije više nikada ne bi ponovili.

Muzej policije postavio je foto izložbu povodim obilježavanja 30. godišnjice pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj.
 

Pisane vijesti